2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Egyéb Sopron

Dr. Friedrich András 42 éve karnagy

Negyvenkét éve vezeti a Soproni Juventus Koncert Fúvószenekart dr. Friedrich András. A csapat idén rangos díjat vehetett át a szórakoztató és filmzene magas szintű műveléséért. A karnaggyal beszélgettünk az ötvenöt éves zenekarról.

– Mit kell tudni a kitüntetésről?
– A díj a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetségtől érkezett és Auth Henrikről nevezték el. Henrik bácsiról tudni kell, hogy ő volt egykoron a magyar hadsereg főkarmestere. Egy remek, jó lelkű tanítóként ismertem meg, hiszen velem is foglalkozott az egyik karnagyképzős tanfolyamon. Azok a zenekarok kapják ezt a díjat, amelyek a szórakoztató és filmzenét magas szinten művelik.


A Juventus idén rangos kitüntetésben részesült
Fotó: Juventus Koncert Fúvószenekar

– Új albumot adtak ki ebben az évben. Milyen lett az anyag?
– Gyakorlatilag a lemez még télen készült és tavasszal jelent meg. Nem túl hosszú, de rendkívül változatos. Régi magyar indulók szerepelnek rajta részben. Aztán a zenekar egyik része polkát kívánt, a másik része modern, szórakoztató zenét, így mindenből került fel rá. Például megtalálható egy James Bond-filmzene, vagy egy régi soproni induló, aminek Tempó-Tempó a címe és Pécsi József szerzeménye. Ez az induló volt valamikor a régi SVSE-szurkolók indulója, ezt énekelték a meccs végén, amikor győzött a csapat.

Dr. Friedrich András 42 éve vezeti a zenekart
Fotó: Juventus Koncert Fúvószenekar

– Ki döntötte el, mi kerüljön fel a lemezre?
– Végső soron én döntöttem el, de amikor elmondom a zenekarnak, mit tervezek, akkor jönnek az ötletek, amit, ha lehet, akceptálok.
– Hány főből áll a Juventus?
– Összesen negyvenöten vagyunk.
– Hogy sikerült a nyár?
– Nagyon jó emlékeim vannak az eltelt hónapok kapcsán. Sikerült a testvérváros, Kempten borának felavatásán játszani. A hangulat remek volt, aztán másnap délelőtt az evangélikus templomban léptünk fel. Talán annyi hívő jelent meg, mint ahányan mi voltunk a zenekarban. Jó érzés, hogy kérték, még zenéljünk, ha befejeződött az istentisztelet. Aztán augusztusban a bécsújhely–soproni vasútvonal 170 éves évfordulója alkalmából egy színvonalas ünnepségen vehettünk részt, ahol vasúttémájú darabokat adtunk elő a Juventusszal. Különös gonddal válogattam ki az indulókat, amelyek Széchenyi István korában is elhangozhattak.
– Hogy sikerült a fúvószenekari találkozó?
– Ez már hagyományos és az ünnepi hetek keretében rendezzük. Idén öt zenekart, két osztrákot, egy szegedit, egy csornait és egy győrit hívtunk meg. A vendégzenekarok a Várkerületen vonultak fel, és mi a Fő téren fogadtuk őket. Kis pálinkakóstolás után felálltak a zenészek és közösen játszottunk el pár indulót.


Szabadtéren is hangulatos koncerteket ad a Juventus
Fotó: Juventus Koncert Fúvószenekar

– Az Erzsébet kerti zenepavilonban ugyancsak megfordultak.
– Méghozzá úgy érzem, egészen kimagaslóan jó hangulatú koncertet adtunk. Kicsit próbáltam alkonyati szerenád jelleget kölcsönözni ennek a délutánnak. Nemrég pedig egy kanadai zenekarral léptünk fel Sopronban, ahol elhangzott a kanadai és a magyar himnusz is közös előadásban. Emellett a Kőszegi Szüret nevű programot emelném ki. 1956-ban jutottam el az első kőszegi fúvószenekari találkozóra. Akkor az út még két óráig tartott, a két határsávnak köszönhetően. Kőszeg már akkor nagy hatást gyakorolt rám, így szívesen megyünk oda évről évre.
– Mitől ennyire sikeres a Juventus?
– Türelem, türelem és türelem. És mindenkinél célszerű felismerni, milyenek a képességei és milyen a hozzáállása. Ezt nem lehet muszájból csinálni. Mára kialakult egy rendkívül jó csapat. A tagok érzik ennek a zenének az örömszerző, fontos jellegét és vállalják, hogy jönnek koncertekre, vagy ha kell, a kottákat hazaviszik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Hol vagy, Brigitta?

  Hol vagy, Brigitta?

  A szekszárdi rendőrök keresik a 17 éves Kocsis Brigittát, aki március 28-án távozott engedély nélkül a szedresi lakásotthonból, azóta ismeretlen helyen tartózkodik, életjelet nem ad magáról.