2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Egyéb Eger

Eger ismét bizonyított

A Magyar Nemzeti Múzeumnak az első világháború mindennapjait bemutató utazókiállítását Egerben rekordszámban látogatták meg, noha az első állomás a csaknem százezer lakosú Székesfehérvár volt. A Dobó téren felállított gömbsátorban különleges tárlatot láttak az egriek és a városba látogató vendégek, a kisiskolásoktól egészen a nagyszülőkig.

Az eredmény hatalmas siker: hat nap alatt (szeptember 16–21. között) 37 500-an látták az interaktív, változatos látványvilágú, érzelmekre is ható, ingyenesen látogatható kiállítást.


– Örömteli, hogy az elmúlt időszakban olyan, igen nagy látogatottságot hozó gyűjtemények érkeztek városunkba, mint a Szépművészeti Múzeum egyiptomi kiállítása, az Iparművészeti Múzeum oszmán-török gyűjteménye vagy a Magyar Nemzeti Múzeum I. világháborút bemutató utazókiállítása. A fővárosi múzeumok számára is kiemelkedően fontos, nívós és igen értékes kiállítások Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére érkeztek Egerbe, együttműködésben Eger önkormányzatával, a Dobó István Vármúzeummal és más, helyi partnerekkel – írta közleményében Zentai László, az önkormányzat médiareferense.

Igen látványos, színvonalas belső kiállítótér várta a látogatókat a gömbben

Nem elhanyagolható a tárlat az iskolás korosztály szempontjából, hiszen kiknek lehetne hasznosabb a történelmi ismeret, mint a gyermekeknek, akik – szerencsére – már semmit nem tapasztalnak a borzalmakból, viszont feledniük sem szabad, hogy történt ilyen.


A Dobó téren mindig történik valami izgalmas

 

A  városunkba érkezett eddigi tárlatok megmutatták, hogy Egerbe igenis érdemes elhozni magas színvonalú alkotásokat, kiállításokat, hiszen mindig nagy sikere van az igényes kultúrát kedvelő egriek körében ez efféle alkalmaknak.

A Magyar Nemzeti Múzeum Többes számban – Az I. világháború és a háborús mindennapok valóságai című kiállítása 2017-ben még hat, jövőre pedig négy helyszínen lesz látható. A tárlat létrehozását, illetve egri bemutatását – a Magyar Nemzeti Múzeum mellett – az I. világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága támogatta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.