2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Egyéb Szolnok

Egy hétvége a tudomány jegyében

Negyedik alkalommal csatlakozik a TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló Szolnok Kopernikusz-köre a Kutatók Éjszakája országos rendezvénysorozathoz, melyet több mint 30 városban rendeznek meg szeptember 29-én kora délutántól késő éjszakáig.

Szolnokon a korábbi évekhez hasonlóan ismét kétnaposra nőtt az esemény, így pénteken és szombaton is izgalmas előadásokra és közös naplemente- és Hold-nézésre várják a látogatókat a Jubileum tér 5. szám alatt található Torony Társasházba.


A pénteki programot Halmai István, a csillagászat magyar nyelvű bibliográfiájának egyik szerkesztője nyitja meg egy francia üstököskutató csillagász, Messier életéről szóló előadásával. Ezután Szabó Szabolcs Zsolt az augusztus 21-i napfogyatkozásról beszél, ennek kapcsán pedig azt is elmeséli, hogyan alakulhatnak ki ezek a jelenségek és hogyan lehet őket előre jelezni. 18 órától derült idő esetén a tetőre invitálják a közönséget egy közös naplementenézésre, majd a Hold megfigyelésére. Innen Molnár Nikolett előadására érhetünk vissza, aki az úgynevezett Messier-objektumokat fogja bemutatni, majd ismét Szabó Szabolcs Zsolt, a Kopernikusz-kör egyik csillagásza áll a közönség elé Csillagászati észlelések című élményszerű előadásával: azt mutatja be, miért érdemes manapság, az internet, az okostelefonok és a Hubble űrtávcső korszakában kisebb távcsöveinket használni, mit lehet ezekkel látni. A napot Ujlaki Csaba zárja a földön kívüli élet lehetőségeiről szóló vizsgálódásával.

Szeptember 30-án a tervezetthez képest kicsit változik a program, Szász Dénes helyett Szabó Szabolcs Zsolt indítja a napot Asztrofizikai alapismeretek című előadásával, amely remek előkészítője lesz a később szóba kerülő témáknak: olyan bevezető előadás lesz, amelyben a hallgatók fel tudják venni az „asztrofizikai fonalat”. Ezután Molnár Nikolett beszél a Cassini űrszondáról, amely idén fejezi be több mint egy évtizedes küldetését a Szaturnusz körül. 18 órakor ismét a naplemente és a Hold megfigyelése következik a tetőn, majd Korpás Zoltán kalauzol el minket a világegyetembe, egy úgynevezett űrszínház keretein belül. Ezután következik Szász Dénes, aki a környezetfizikai rejtélyekről mesél, majd Kalup Csilla vezet be az asztroszeizmológia alapjaiba, Dálya Gergő pedig a gravitációs hullámok mérésével és prezentálásával kapcsolatos előadásával zárja a programsorozatot.

Az előadások után mindkét nap lehetőség nyílik felmenni a tetőre egy kis csillagnézésre (kiskorúaknak csak nagykorú felügyeletével). A Kutatók Éjszakája minden évben izgalmas program, amely nemcsak szórakoztatni szeretne, hanem azt is demonstrálja, hogy a találmányok egy-egy elkötelezett, kitartó és kreatív tudós vagy tudóscsapat munkájának eredményei, így bemutatva a fiataloknak, hogy a tudományos életpálya érdekes és elérhető lehetőség.


Fotó: Az esemény hivatalos plakátja

Fotó: Az esemény hivatalos plakátja

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Érden is mehetünk misére

  Érden is mehetünk misére

  Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a választókerületben található egyházak számára kézfertőtlenítőket biztosított, hiszen a védekezésre itt is szükség van.