EUR: 348,14 Ft
CHF: 326,45 Ft
2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Belföld

Egyre biztosabb Botka bukása

Teljes a káosz a balliberális oldalon. Nem elég, hogy Botka területi listás hívószavára csak a Liberálisok kapták fel a fejüket, most az is kiderült, hogy az MSZP eredetileg Lattmann Tamásban látta az ideális miniszterelnök-jelöltet, ám Botka bejelentkezése a posztra mindent semmissé tett. Vagy mégsem?

Az egyszeri újságolvasó eddig leginkább biztonságpolitikai szakértőként ismerhette Tarjányi Pétert, aki most egyre aktívabban lép fel a politika világában. A nyáron internetes portált (zoom.hu), nemrég pedig politikai mozgalmat (Magyar Progresszív Mozgalom) alapított. Tegnap egy sajtóbeszélgetésen már arról beszélt: céljuk, hogy Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje október végéig hátrább lépjen és egy pártok felett álló miniszterelnök-jelöltet építsenek fel, aki mögé be tudnak állni a demokratikus ellenzék pártjai.


Kunhalmi Ágnes, Botka László és Molnár Gyula (MTI Fotó: Mohai Balázs)

– Ez a mostani baloldal a múlt! A választók félre vannak tájékoztatva – fogalmazott Tarjányi még szerda este az ATV-nek. Az interjúból kiderült, hogy a választásokon majd az MSZP-re szavazó, bevallottan baloldali érzelmű Tarjányit 2016 februárjában arra kérte Tóbiás József, a szocialisták akkori elnöke: segítsen nekik miniszterelnök-jelöltet találni.

Tarjányi Péter (Fotó: MTI)

 

– Végül négy jelölt lett, három férfi és egy nő, akikből 2016 őszére Lattmann Tamás nemzetközi jogász lett a befutó – mondta Tarjányi. Azért dobták végül Lattmannt, mert Botka tavaly decemberben bejelentkezett a posztra és az MSZP vezetése érthető módon a belső embert preferálta. Tarjányi az interjúban azt is elárulta, hogy idén áprilisban egy megbeszélésen Botka László azt mondta: „ha nem hozom a számokat, jöjjön az egyes variáció”, vagyis Lattmann Tamás (eközben a Medián szerint az MSZP támogatottsága 25 éves mélyponton, mindössze 9 százalékon áll). Maga Lattmann is elismerte a Hír TV-nek, hogy megkeresték a szocialista párttól.


– Az én miniszterelnök-jelöltségem egy olyan stratégia része volt, amelyben volt egy politikai megegyezés a szocialista párt, a DK, az Együtt és a Párbeszéd között – fogalmazott. Tehát ezek a pártok biztosan beálltak volna Lattmann mögé egy közös ellenzéki listára. Ezt a formálódó megegyezést rúgta fel Botka feltűnése.

Lattmann Botka hétfői, a többi ellenzéki pártnak tett (és visszautasított) felajánlásáról azt mondta, hogy az nem volt más, mint egy fehér zászló. „Egy sírva könyörgés azért, hogy valaki döfje őt le a fenébe, hogy sértődötten elvonulhasson. A ledöfés arról szól, hogy a politikai pártok azt mondják: Laci, nem kellesz!” Arra a felvetésre, hogy ha a szocialisták ejtenék Botka Lászlót, lenne-e az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Lattmann azt mondta: nem dobná el a lehetőséget, de nem az MSZP, hanem az egész balos ellenzék jelöltje lenne.

Bár az MSZP elnöke, Molnár Gyula szerint soha nem volt felkérés arra, hogy Lattmann legyen a párt miniszterelnök-jelöltje, a szocialista pártban egyre nagyobb a feszültség. Kuncze Gábor korábbi SZDSZ-elnök például – szintén a Hír TV-nek – azt mondta: úgy hallotta, az MSZP frakciója nem is tudott arról, hogy Botka felajánlja a területi listás helyek 49 százalékát ellenzéki pártoknak.

Lattmann Tamás (MTI Fotó: Marjai János)

– Azt gondoltam, hogy ebből palotaforradalom lesz az MSZP-ben, így azt sem hiszem, hogy Lattmann Tamás egyedül találta ki, hogy kiáll ezzel a történettel – mondta Kuncze, aki szerint Botka ajánlata sokakat érintene érzékenyen a szocialista pártban, hiszen lemaradnának a listáról.

Azt, hogy Botka egyre inkább kegyvesztett lesz a szocialista pártban, jól jelzi, hogy Molnár Gyula már arról beszélt: nem zárja ki, hogy Gyurcsány Ferenc is rajta legyen egy Botka vezette közös listán. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi közgyűlési frakcióvezetője pedig úgy fogalmazott, hogy ha Orbán és Gyurcsány között kell választani, ő mindig a DK elnökét fogja választani. Mint ismert, Botka többször kijelentette, hogy hallani sem akar Gyurcsányról.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek