EUR: 343,38 Ft
CHF: 315,29 Ft
2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Belföld

Elbukott Merkel migránspolitikája

Felemás győzelemként értékelik Európa-szerte, hogy az Angela Merkel vezette jobbközép pártszövetség (CDU/CSU) 33 százalékos eredménnyel negyedszer is megnyerte a vasárnapi németországi választásokat, mivel 2013-hoz képest sok szavazatot veszítettek.

– Történelme második leggyengébb eredményét érte el a CDU-CSU – figyelmeztet Nógrádi György külpolitikai szakértő. – A mostani kudarc arra figyelmezteti a jobbközépet, hogy a Merkel vezette liberális politika elbukott. A CDU/CSU nagyjából 3-3,5 millió szavazatot vesztett a 2013-as választásokhoz képest. A pártszövetség jövője csak akkor lehet biztos, ha visszatérnek a háború utáni első kancellár, Konrad Adenauer által lefektetett és Helmut Kohl 16 éves kormányzásával megszilárdított konzervatív gyökerekhez. Igaz, a német gazdaság csodálatosan működik, de a német emberek félnek a Merkel-féle liberális migránspolitika hatásaitól, főként a berlini terrortámadás óta. Ebből a szempontból a német választások legnagyobb győztese a magyar–lengyel migránspolitika, hiszen ma már a németek is szívesebben építenének kerítést, mint multikulturális társadalmat.


Ráadásul a korábbi nagykoalíciós partner szociáldemokraták (SPD) még nagyobb vereséget szenvedtek (20,5 százalék), így megerősödhettek a kisebb pártok. Martin Schultz pártelnök még vasárnap bejelentette: az SPD ellenzékbe vonul.

Merkel kancellár ennek ellenére tegnap meglebegtette, hogy mégiscsak nagykoalíció vezetheti az EU vezető hatalmát, ugyanakkor az elemzők szerint az úgynevezett Jamaica-koalíció (a CDU/CSU színe a fekete, a liberális FDP-é a sárga és a Szövetség ’90/Zöldek pártszövetségé a zöld – ez a három szín szerepel Jamaica trikolórjában) tűnik esélyesebbnek. Vagyis Merkeléknek az eredményes kormányzás érdekében össze kell fogniuk a liberálisokkal (10,7 százalék) és a zöldekkel (8,9 százalék).


– Ez azonban jelentős akadályokba ütközik. A zöldek például minden német háborús részvételt leállíttatnának, miközben a német hadsereg jelenleg 22 háborús övezetben van jelen. A CDU/CSU 30 milliárd eurós adócsökkentési programmal kampányolt, a zöldek viszont extra adót vetnének ki mindenkire, aki évi 100 ezer euró felett keres. Arról nem is beszélve, hogy a zöldek kiálltak a családegyesítés elve mellett, ami katasztrofális hatással lenne a migránsok tömegeit befogadó Németországra – emlékeztetett Nógrádi.

Ugyanakkor a mostani felállás meggyengítheti az EU-ban kialakult Merkel–Macron tengelyt is, mivel a lehetséges koalíciós partnerként szóba kerülő liberálisok (FDP) elutasítják a francia miniszterelnök, Emmanuel Macron által szorgalmazott „kétsebességes Európát”, amely a kelet-európai tagországokat másodrendű szereplőkké tenné.

Az már csak hab a tortán, hogy a jobbközép veresége nyomán a vasárnapi választáson történelmi sikert ért el az AfD (12,6 százalék), amely először jutott be a törvényhozásba. A bevándorlásellenes párt a harmadik legerősebb alakulat lett, amely rögtön be is jelentette: vizsgálóbizottságot állítanának fel a szövetségi parlamentben, hogy kivizsgálják Merkel bevándorláspolitikáját.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek