2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb Zalaegerszeg

Elengedni egymást

Szeptember elsejétől a három éven felüliek átlépték az ovi kapuit, egy új világ tárult ki számukra, kicsinyke zsákjaikban ott lapul a csereruha, a polcokon fogmosó poharak sorakoznak parányi  fogkefékkel, jelecskét kaptak, ami alapján megismerhetik saját dolgaikat.

Van, akinél még a cumi, másoknál a megnyugtató, otthoni illatot hordozó „alvóka” is a zsákba kerül. Reggel néha még eltörik a mécses a kicsiknél, nehezen szakadnak el, van. Ilyenkor kell erősnek lenni a szülői léleknek és bízni az óvónők tapasztalatában és a gyermek szeretetében. A zalaegerszegi Csillagközi Óvoda egyes csoportjának óvónőjével, Krump Kálmánnéval beszélgettünk.


– Mit tehet a szülő, hogy minél zökkenőmentesebb legyen a beszokás?

– Az óvodába kerülés szinte minden gyermeknek kettős élményt jelent. Benne rejlik az új élmények iránti kíváncsiság, ám a régi megszokott kötödésektől való elszakadás stressze is. Várja a napot, izgatott, de a szülőtől való elszakadás nehéz, új emberekkel ismerkedik meg, csoportba kerül, ahol státuszt kell kiharcolnia, beleolvadnia egy addig ismeretlen közösségbe. Ahhoz, hogy mindez könnyebben menjen, bizony a ráhangolódást már otthon el kell kezdeni  Azok a gyermekek vannak szerencsésebb helyzetben, akik bölcsődéből érkeznek, ám őket is megviselheti a változás. Nemcsak a gyermeknek, hanem a szülőnek is alkalmazkodnia kell a változásokhoz, hiszen a gyermek viselkedését befolyásolja a szülő viselkedése, átveszi a szorongását. Érdemes olyan anyukákkal beszélgetni, akik már rutinos ovis szülők, információt szerezni, tapasztalatokat cserélni. Miben tud segíteni a szülő? Csökkenteni a stresszhelyzetet, például olyan tárgyakat vinni magunkkal az oviba, amelyek az otthon melegére emlékeztetik a gyereket. És beszélgessen! Emeljen ki pozitívumokat, milyen jó lesz, mennyire várja az óvó néni. Meséljen, kérdezzen az óvodai életről, biztosítsa arról, hogy érte fog menni. Bízzon az óvónőben, ezután ő a biztos pont a mindennapi életben, és merjen segítséget kérni, ha kell. Tapasztalatom, hogy ha van a közelben lakó csoporttárs, érdemes összehozni őket a játszótéren, vagy jöjjenek együtt óvodába. Minden szülőnek vannak ovis emlékei, akár fotói, minden kicsi kíváncsi ezekre, mi volt az anyukája, apukája jele, milyen volt óvodásan. Egy idő után minden gyermek átbillen az első sokkon, az óvoda az életük szerves részévé válik.


– Nem lehet elég korán kezdeni a képzéseket. Ön mit tanácsol ?

– Az önfeledt, szabad játékot. A mindennapi rendszert, a meseolvasást mindennap, ami fejleszti a gyermek képzeletvilágát. A beszédet sem ajánlom javítani, hanem jó mintákat adni dalokkal, versekkel, közös élményekkel. Sajnos sok szülő a gyermek állandó aktívan tartásában látja a jövőjét, sikerének kulcsát, ám számtalan szakkör, pluszóra sokszor a szülő érdeklődését, meg nem valósult álmát tükrözi, nem pedig a gyermek valódi igényeit. Ilyenkor jön a túlterhelés. Gondoljunk csak bele, a baba idegrendszere még fejletlen amikor megszületik, de rohamos tempóban gyűjti, szívja az információkat. Ha túl sokat kap, telítődik. Hazaérnek a szülők fáradtan, bekapcsolják a tv-t, ami egész este megy, mellette szól a rádió, alapzajok, amiket a felnőtt észre sem vesz, már ez is sok egy kis ovisnak, hiszen folyamatosan ingereket kap, készültségben van a szervezete. Számukra egy falevél, bokor, virág, kavics, bogár még hatalmas kincs, rácsodálkoznak egy esőcseppre, az egész világra. Ennyi bőven elég a tanuláshoz. Arra van szükségük, ami átlátható, nem folyamatos programokra, felborult életritmusra. Ezért kell a rendszer, az alvásban, étkezésben. Amennyiben ez borul, kezdődnek az alvászavarok. Nagyon fontosnak tartom ebben a korban a mozgást, mert a monotonitástűrésük kicsi. Nagyon lényeges, hogy a koruknak megfelelő érdekes, változatos tevékenységeket keressünk a gyermek számára, ne kényszerítsünk rájuk pluszórákat, csak ha valóban érdekli őket, és nem borítja fel a rendszerességet.

 

Kiss Magdolna: Gyermeklélek

Tanulni sokat a gyermektől lehet, mert mindig a mosolyt tanítja neked.
Tiszta lelke nem bánt, nem kér, csak arra vágyik, hogy vele legyél.
Elfogad – mindegy, ki vagy –, nem irigy, bármit neked ad.
Várja, hogy játssz, tanítsd és szeresd, hogy az élet iskolájába vezesd.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Érden is mehetünk misére

  Érden is mehetünk misére

  Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a választókerületben található egyházak számára kézfertőtlenítőket biztosított, hiszen a védekezésre itt is szükség van.