EUR: 350,72 Ft
CHF: 331,40 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Egyéb Békéscsaba

Életet menthet a megfelelő világítás

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság október 6-án, pénteken – idén már 13. alkalommal – rendezi meg a Megvilágosodás Napját.

A biztonság elengedhetetlen feltétele a láthatóság
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A rendezvény célja, hogy felhívja a kerékpárral közlekedők figyelmét a láthatóság fontosságára – tudtuk meg dr. Vargáné dr. Szombati Andreától, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől.

A Megvilágosodás Napja egyik fő eleme, hogy a kerékpárüzletek és -szervizek különböző akciókkal várják a bicikliseket.
Ezen az októberi napon 9 és 18 óra között a megye 18 településén 25 kerékpárüzlet, illetve -szerviz várja majd kedvezményekkel a kerekezőket. Árengedménnyel lehet majd első és hátsó világítást vásárolni, amelyet az akcióban részt vevő cégek, vállalkozások munkatársai díjmentesen felszerelnek a kerékpárra. A kerékpárra első világítást vásárlók a készlet erejéig a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottságtól egy hátsó lámpát kapnak ajándékba. Ezenkívül a bizottság szakemberei és önkéntesei – amennyiben a tulajdonos igényli – fényvisszaverő matricákkal is ellátják a kerékpárokat, és szükség esetén a hiányzó küllőprizmákat is pótolják.
A kedvezményeket biztosító szervizek és üzletek listája a letölthető plakáton olvasható.A nap programjában díjmentes kerékpár-gravírozás is szerepel: a polgárőrök 16 és 20 óra között Békéscsabán, a helyi bevásárlóközpont főbejáratánál várják azokat, akik egyedi azonosítószámmal szeretnék ellátni kétkerekűjük főbb alkatrészeit. Szintén a főbejáratnál 16 és 18 óra között a külterületen élők (a készlet erejéig) a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottságtól a láthatóságot elősegítő fényvisszaverő eszközöket vehetnek át. A Megvilágosodás Napja példamutató és figyelemfelhívó kerékpározással zárul. A megye kilenc városában, Békéscsabán, Békésen, Gyulán, Orosházán, Mezőkovácsházán, Szeghalmon, Sarkadon, Szarvason és Mezőhegyesen 18 óra 30 perckor indulnak kivilágított kerékpárjaikkal az akció résztvevői. A körülbelül félórás kerekezés után minden helyszínen ajándéksorsolás lesz, amelyen a felvonulás résztvevői és a napközben a szervizekben, üzletekben vásárlók is nyerhetnek a láthatóságot elősegítő kellékeket.
 

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai mindig is kiemelt fontosságot tulajdonítottak a kerékpárosok biztonságos közlekedésre való felkészítésének. Az érdeklődők a kicsi gyerekektől a nyugdíjasokig számos programon vehetnek részt a téma jegyében, hogy minden korosztály a legfrissebb információkkal és a megfelelő eszközökkel felvértezve közlekedhessen.


 

Kapcsolódó Cikkek

  • Elektromos autógyár Ózdon?

    Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

  • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.