EUR: 343,63 Ft
CHF: 316,64 Ft
2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Egyéb Debrecen

Előtérben a közpénzek védelme

Hogyan lehet növelni a közpénzek védelmét központi és helyi kormányzati szinten? Erre a kérdésre keresték a választ a Debreceni Egyetem jogi karának kutatói a szakminisztérium pályázatán.

Horváth M. Tamás tanszékvezető egyetemi tanár szakmai irányítása mellett az Állam- és Jogtudományi Kar több oktatója is részt vett a programban, amelynek fókuszában a közpénzek védelmének hazai és nemzetközi jogi szabályozása állt.


– Azt vizsgáltuk, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésre központi és helyi kormányzati szinten, amelyek növelik a közpénzek, a különböző kormányzati felhasználású erőforrások közösségi jellegét, továbbá biztosítják a hasznosítás gazdaságosságát, hatékonyságát és célszerűségét. A projekt keretében végzett munkánk nemzetközi modellek alapján helyezi el és elemzi a hazai szabályozási gyakorlatot és annak változási folyamatait – részletezte Horváth M. Tamás.

A Közpénzek keletkezéskori védelmének főbb területei című projekt január 1-jén indult, és az Igazságügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

– A minisztérium három éve támogatja ebben a formában a vidéki jogászképzést. Karunkon is több program indult az elmúlt években, amelyek a jogi képzés minőségét emelik. Ilyen az aktuális közpénzek védelméről szóló kutatásunk, amelynek eredményeit átültetjük az oktatásba is – tájékoztatott Szikora Veronika dékán. A kutatás eredményeit egész napos konferencián mutatták be a jogi karon. A plenáris előadásokat követően délután workshopok keretében vitatták meg a szakemberek és a hallgatók az elhangzottakat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.