EUR: 345,50 Ft
CHF: 321,39 Ft
2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Egyéb XXI.kerület XXII.kerület

Enni adhatunk ételdobozban vagy online is

Budafokon, Rózsavölgyben és Halásztelken helyezték ki az első Enni adok elnevezésű dobozokat, amelyekbe a lakosság vihet nem romlandó élelmiszert, és akinek szüksége van rá, elhozhatja. A Re-Formáló Egyesület egész Budán, Pesten és az agglomerációban is tervezi további ételdobozok kihelyezését, amelyhez keresi az együttműködésre kész önkéntes civil csapatokat.

A Háros utca 116., a Méhész utca 19. és a halásztelki II. Rákóczi Ferenc út 60. szám alatti egészségháznál találhatunk a kerítésre rögzített kétajtós műanyag „Enni adok” dobozokat, amelyekben a péksüteménytől a száraz tésztáig mindenféle tartós élelmiszer található. Rajta a felirat: Enni adok, enni kapok – és a kérés, mindenki csak a szükségeset vigye, hogy másnak is jusson.


– Ötéves álmom valósult meg az ételosztó dobozokkal. Először a baráti társaságunk kezdett hozzá az élelmiszergyűjtéshez és -adományozáshoz. Már a vörösiszap-katasztrófa idején is segítettünk két teherautónyi adománnyal. Amikor valahol megláttam egy ilyen ételdobozt, azt mondtam: nekünk ilyen kell! Létrehoztuk a Re-Formáló Egyesületet, hogy az állam adta lehetőségekkel élve még hatékonyabban tudjunk segíteni – mesélte a Lokál Extrának Smudláné Fazekas Margit, Gitka, aki könyvelő és adótanácsadóként dolgozik, de zumbaoktatóként is sokan ismerik és szeretik.

Smudláné Fazekas Margit ötletgazda az első Enni adok dobozzal

– Tervezzük, hogy mozgási lehetőséggel is támogatjuk a rászoruló gyerekeket. Helyi edzőkkel vesszük fel a kapcsolatot, hogy megtudjuk, ki fogadna be egy-két pluszgyereket ingyen a meglévő csoportjaiba. Ehhez hasonlóan korrepetálás megszervezésében is gondolkodunk. Ahol a szülő nem tudja kifizetni a magántanárt, ott az ajándék uzsonna mellé jól jön az ingyenes tanulási segítség.


A Re-Formáló Egyesület szeretne minél több helyen újabb „Enni adok” dobozokat kihelyezni. Ehhez nem kell más, csak egy legális hely és egy 12–15 fős önkéntes csapat, amelyik ellenőrzi és tisztán tartja az ételdobozokat.

– Az ételdobozokat mi is töltjük, de a lakosság is komolyan részt vesz a segítségnyújtásban. Ez nem a hajléktalanok számára van, hanem a családban nehéz körülmények között élők helyzetén igyekszünk könnyíteni. Aki túl sokat főz vagy nagy mennyiségű zöldség, gyümölcs terem a kertjében, az is hoz belőle. A lényeg, hogy a felesleget ne pazaroljuk el, ne romoljon rá az étel az egyik családra, amit a másik szívesen megenne – tudtuk meg Gitkától. Az ötletgazda-megvalósító hozzátette, az élelmiszeren kívül alapvető tisztálkodási szereket is lehet a dobozokba tenni, de mást nem.

– Az iskolások számára is közzétettünk egy felhívást, hogy aki nem eszi meg az uzsonnáját vagy túl sokat visz magával, tegye be az ételdobozba. Ez is nagyon jól működik, megakadályozzuk, hogy az ennivaló a kukába kerüljön, és szolidaritásra szoktatja a diákokat a társaikkal szemben.

Az „Enni adok” dobozokat online is megtölthetjük. Szerdán 8–10 óra között bármelyik nagy bevásárlóközpontból rendelhetünk tartós élelmiszert, amelyről az adományozó fényképpel dokumentált visszaigazolást kap. Aki szívesen segítene, akár ételdoboz kihelyezésében, akár online adományozással, a Re-Formáló Facebook-oldalán megtalálja a feltételeket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Érden is mehetünk misére

  Érden is mehetünk misére

  Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a választókerületben található egyházak számára kézfertőtlenítőket biztosított, hiszen a védekezésre itt is szükség van.