2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Szekszárd

Értékes tűzoltóautóval gazdagodunk

Huszonöt vadonatúj, hazai gyártású gépjárműfecskendőt, valamint öt, korábban hivatásos tűzoltóságokon szolgálatot teljesítő tűzoltóautót adtak át szeptember 21-én Budapesten, a Hősök terén. Utóbbiak önkéntes tűzoltó-egyesületekhez kerültek.

Az új fecskendőket a gyakorlati igényekhez igazodva tervezték: vizsgálták a legeredményesebben használható technikát, a magyar építkezési szokásokat, a város- és településkultúrát, a leggyakrabban előforduló, megoldásra váró katasztrófahelyzeteket. Mindezek alapján készült el 2014-ben a Renault, a Rába és a BM HEROS együttműködésében a hazai gépjárműfecskendő prototípusa. A sorozatgyártás 2016-os elindulása után 2017-ben ötvennégy darab készült el, ebből kerül most huszonöt új gazdához.


A huszonöt gépjárműfecskendő egyike a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságot erősíti majd, a HEROS-RÁBA AQUADOUX-X 4000-es típusú gépjárműfecskendő indítókulcsát Pintér Sándor belügyminisztertől dr. Balázs Gábor tűzoltó ezredes, megyei igazgató vette át a fővárosi ünnepségen.

A katasztrófavédelem harmadik éve dolgozik azon, hogy megújítsa, megfiatalítsa, egyben egységesebbé is tegye járműparkját, amelyben jelenleg csaknem negyven járműtípus található. A hazai tűzoltóautó-gyártás újraélesztése óta a mostani volt az ötödik alkalom, hogy magyar gyártású fecskendőt vehettek át a tűzoltóságok, a rendezvényen átadottakkal együtt már hetvenöt AQUADOUX-X 4000-es lát el szolgálatot. A négyezer literes gépjárműfecskendők összértéke meghaladja a 3,3 milliárd forintot.

Új tűzoltóautók sorakoznak az átadóünnepségen a Hősök terén. A Heros Aquadux-X 4000 típusú, Renault motorral működő gépjárműfecskendők egyike Szekszárdra került, értéke mintegy 200 millió forint
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Pintér Sándor belügyminisztertől vették át az autókat
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.