EUR: 348,15 Ft
CHF: 328,09 Ft
2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Külföld

Észak-koreai válság: Moszkva segítségét kérte Phenjan megfékezéséhez a dél-koreai elnök

Segítséget kért a nukleáris és rakétakísérletekkel “provokáló” Phenjan megfékezéséhez Vlagyimir Putyin orosz elnöktől Mun Dzse In dél-koreai államfő szerdán Vlagyivosztokban.

A két vezető a 3. Keleti Gazdasági Fórum alkalmából találkozott a távol-keleti orosz kikötővárosban.


Mun a kétoldalú megbeszélés kamerák előtt lefolytatott részében rámutatott, hogy a világpolitikai helyzet “nagyon komolyra fordult”, és “ellenőrizhetetlenné válhat” az észak-koreai provokációk miatt.

“Együtt szeretnék működni annak érdekében, hogy Észak-Korea leállítsa provokációit, és hogy megtaláljuk a módját az észak-koreai nukleáris probléma alapvető megoldásának” – mondta.


Putyin aggasztónak nevezte az észak-koreai nukleáris és rakétakísérleteket.

Az orosz és a dél-koreai elnök hétfőn telefonon beszélt egymással, és nyomatékosan elítélte Phenjan lépéseit – közöttük a vasárnap végrehajtott kísérleti atomrobbantást -, amely megítélésük szerint “súlyosan sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait, gyengíti a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozását célzó atomsorompó-rendszert, és komoly veszélyt jelent a térség békéjére és biztonságára”.

Putyin akkor közölte Munnal, hogy Moszkva álláspontja szerint “ezt a rendkívül nehéz helyzetet kizárólag a tárgyalások újrafelvételével lehet megoldani”.

A szerdai személyes találkozó alkalmával Mun kijelentette, hogy Dél-Korea Oroszország egyik legjobb partnere a távol-keleti területek fejlesztésében, és hogy elnöksége alatt “minőségileg új szintre” szeretné emelni a kétoldalú kapcsolatokat, ami összhangban áll Szöul “új északi politikájával”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek