EUR: 335,09 Ft
CHF: 308,08 Ft
2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Külföld

Észak-koreai válság: Putyin telefonon tárgyalt a dél-koreai elnökkel

A BRICS-országok csúcstalálkozóján tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn telefonon tárgyalt dél-koreai kollégájával, Mun Dzse Innel az észak-koreai válságról – közölte a Kreml.

Az orosz elnöki hivatal közleménye szerint a két elnök nyomatékosan elítélte a Phenjan lépéseit – közöttük a vasárnap végrehajtott kísérleti atomrobbantást -, amely “súlyosan sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait, gyengíti a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozását célzó atomsorompó-rendszert, és komoly veszélyt jelent a térség békéjére és biztonságára”.


Putyin közölte Munnal, hogy Moszkva álláspontja szerint “ezt a rendkívül nehéz helyzetet kizárólag a tárgyalások újrafelvételével, politikai és diplomáciai úton lehet megoldani”.

A két vezető szeptember 6-án, a Vlagyivosztokban tartott Keleti Gazdasági Fórumon folytatja az észak-koreai válsággal kapcsolatos eszmecserét – közölte a Kreml.


Dmitrij Peszkov, Putyin elnök szóvivője telefonos sajtótájékoztatóján újságíróknak azt is elmondta, hogy a térségen kívüli országoknak könnyű egy esetleges Észak-Korea elleni háborúról beszélni, de a térségbeli országoknak körültekintőbben kellene fogalmazniuk.

Az Egyesült Államok kemény választ szorgalmazott a vasárnap újabb kísérleti atomrobbantást – ezúttal állítása szerint hidrogénbombával – végrehajtó állam ellen.

Putyin vasárnap Abe Sindzó japán miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésén már hangsúlyozta, “nem szabad engedni, hogy elragadjanak bennünket az érzelmek”. Az orosz elnök tárgyalt kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel is, és a két elnök “mélységes aggodalmának” adott hangot a kialakult helyzet miatt.

Mun Dzse In hétfőn Donald Trump amerikai elnökkel is tárgyalt telefonon. Megegyeztek, hogy megszüntetik a dél-koreai rakéták töltetére vonatkozó súlykorlátozást, hogy “hatékony választ” adhassanak a Phenjan által végrehajtott kísérleti atomrobbantásra – közölte a szöuli elnöki hivatal. A töltetet eddig 500 kilogrammra korlátozták.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Csődbe ment a legrégibb brit utazási iroda

  Csődbe ment a legrégibb brit utazási iroda

  Csődbe ment hétfőn és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét a legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook, amelynek több százezer utasa tartózkodik jelenleg is a világ különböző üdülőhelyein.

 • A nap képe: Tök jó tökfesztivál

  A nap képe: Tök jó tökfesztivál

  Már áprilisban elkezdik a készülődést a ludwigsburgi tökfesztiválra úgy, hogy a világ minden tájáról begyűjtött, különböző tökfajták magjait kis cserepekbe elültetik, majd 3-4 héttel később átszállítják egy botanikuskertbe, ahol gondos ápolás mellett „felnevelik”.

 • A 2015-2019-es időszak volt a legmelegebb öt év az elmúlt 150 évben

  A 2015-2019-es időszak volt a legmelegebb öt év az elmúlt 150 évben

  A Meteorológiai Világszervezet (WMO) előzetes adatai szerint a 2015 és 2019 közötti időszak a legmelegebb egymást követő öt év volt az időjárási feljegyzések 150 évvel ezelőtti kezdete óta, az átlaghőmérséklet ebben az időszakban világszerte 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1850-1900 közötti időszakban.