2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Egyéb Debrecen

Fejlődik a sürgősségi gyermekellátás

Tizennégymilliárd forintból fejlesztik a sürgősségi és baleseti gyermekellátást az országban. A korszerűsítés a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáját is érinti. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásából végrehajtandó fejlesztések során rövidülnek a betegutak, de lesz épületfejlesztés, műszerbeszerzés is.

A fejlesztések révén, egyedülálló módon, két új szakma is létrejön: a gyermeksürgősségi és a gyermektraumatológia. A miniszter szólt arról, évente félmillió gyermeket érint valamilyen baleseti sérülés, a budapesti Heim Pál Gyermekkórházzal – mint országos központtal – együtt a vidéki központok évente százezer gyermeket látnak el. Mint mondta, azt szeretnék, ha 2020-ra létrejönnének az ellátóhelyek, illetve azok országos rendszere, amihez a teljes képzési rendszer megújítása is hozzá tartozik. A programba öt vidéki gyermekgyógyászati központ is bekapcsolódik: a győri, a miskolci, a szegedi és a pécsi intézetek, valamint a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája.


Balla György, a gyermekklinika igazgatója

 

A sajtótájékoztatón jelen volt Balla György, a klinika igazgatója, aki az unideb.hu kérdésére elmondta: a Gyermekklinika alapítása (1924) óta nem volt olyan jelentős fejlesztés, mint ami a következő években megvalósuló Gyermeksürgősségi Központ, ami egyike lesz az öt vidéki központnak. Az infrastrukturális bővítésekkel együtt új szakemberek képzésére és a „betegutak” kidolgozására is sor kerül – fogalmazott Balla György. Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a program során jelentős infrastrukturális fejlesztés, valamint gép- és műszerbeszerzés is lesz, a fejlesztésektől azt várják, hogy a definitív ellátás a lehetőség szerint másfél órán belül megtörténhessen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.