EUR: 350,19 Ft
CHF: 330,94 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Egyéb Érd

Felavatták Széchenyi és Kossuth szobrát

Széchenyi István és Kossuth Lajos mellszobrát avatták fel ünnepélyes keretek között Érden. Domonkos Béla szobrászművész alkotásai a Széchenyi, illetve a Kálvin téren kaptak méltó helyet.

Először Széchenyi István mellszobrát leplezték le, az alkotó, valamint a város, a helyi szervezetek és intézmények képviselőinek jelenlétében.


Széchenyi István mellszobrát az alkotó, valamint a város, a helyi szervezetek és intézmények képviselőinek jelenlétében leplezték le

Stencinger Norbert történész, a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanára a szoboravatáson azt hangsúlyozta: Széchenyi István életművéből és személyiségéből két dolgot vehetünk át. Egyik az önzetlenség, amivel családja vagyonát a köz javára fordította, nem kufárkodva a pénzzel és nem féltve azt. A másik pedig a tisztelet; az a tisztelet, amivel a reformkor nagyjai egymás felé fordultak, felülemelkedve egyéni sérelmeiken és a közért együtt dolgozva.

Stencinger Norbert történész, a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanára Széchenyi István életművéből idézett

A szoboravató ünnepség a Vörösmarty Gimnázium Vox Juventutis énekkarának műsorával zárult, ezt követte Kossuth Lajos mellszobrának leleplezése a Kálvin téri templom kertjében.


A Kálvin téri templom kertjében T. Mészáros András és Erdélyi Takács István református lelkész avatta fel a Kossuth-szobrot

Mint T. Mészáros András polgármester ünnepi beszédében utalt rá: bár a legtöbb városban van Kossuth-szobor, Érd ezzel mostanáig adós maradt.

– Fontos üzenete van ennek a szoborállításnak: amit a reformkorban és 1848–49-ben célul tűztek ki, nekünk, késői utódoknak kell lépésről lépésre beteljesítenünk. Országépítés, függetlenség, nemzeti szuverenitás – ez az a cél, amelyért munkálkodnunk kell. Ehhez a békén és a szabadságon kívül elengedhetetlen az egyetértés abban, amit Kossuth és Széchenyi is vallott a nemzetről, a hazáról, a hazaszeretetről, amelyek mindenek felett állnak azok számára, akiknek ez a magyar föld nemcsak a lakóhelyük, hanem otthonuk, anyaföldjük is – fogalmazott a polgármester.

A szoboravatáson közreműködött a Harmónia Vegyeskar, és az ünnepségen részt vettek a Vitéz Mikecz Kálmán Honvéd és Huszár Hagyományőrző Egyesület képviselői is Fotók: Boros Sándor

A Kálvin téri templom kertjében T. Mészáros András és Erdélyi Takács István református lelkész avatta fel a Kossuth-szobrot. A szoboravatáson közreműködött a Harmónia Vegyeskar, és az ünnepségen részt vettek a Vitéz Mikecz Kálmán Honvéd és Huszár Hagyományőrző Egyesület képviselői is.

Széchenyi István és Kossuth Lajos mellszobrának felállítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Kapcsolódó Cikkek

  • Elektromos autógyár Ózdon?

    Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

  • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.