EUR: 348,57 Ft
CHF: 325,76 Ft
2020. május 29., péntek
Magdolna

Külföld

Felfüggesztettek egy vallási méltóságot Szaúd-Arábiában, mert azt mondta, hogy nők agya a negyede a férfiakénak

Eltiltottak a prédikálástól egy vallási méltóságot Szaúd-Arábiában, amiért azt mondta, hogy a nők azért nem vezethetnek, mert a negyede az agyuk a férfiakénak – közölték pénteken a hatóságok.

Szaad al-Hidzsrit átmenetileg minden vallási tevékenységtől eltiltottak a dél-szaúdi Aszír tartományban, miután a szavai hatalmas visszhangot váltottak ki a konzervatív iszlámot gyakorló vahhábita királyság közösségi portáljain.


Egy videón, amelyben magas rangú vallási méltóságnak mutatják be, Hidzsri kijelentette, hogy a nőknek általában a fele az agyuk a férfiakénak, de csak a negyede, amikor vásárolnak, ezrét nem engedhetik meg nekik, hogy autót vezessenek.

A nők nem vezetnek Szaúd-Arábiában, ahol továbbra is elkülönítik őket a nyilvános helyeken azoktól a férfiaktól, akik nem a rokonaik. A szaúdi nők férfi családtagjaik – apjuk, férjük vagy fivérük – gyámsága alatt állnak, csak az ő engedélyükkel tanulhatnak vagy utazhatnak.

A hatóságok által a vallási méltóságra kiszabott büntetés “annak a jele, hogy a prédikációkat nem szabad a nők egyenjogúsága, a velük szembeni igazságosság és tisztelet értékeinek a megsértésére használni” – mutatott rá közleményében Aszír tartomány kormányzójának szóvivője.

“Mindenkit felfüggesztünk, aki ezeknek az értékeknek a megsértésére használja fel a prédikációs fórumokat” – áll még a közleményben.

A büntetés kiszabása után a vallási méltóság azzal védekezett, hogy “megbotlott a nyelve”. Nőjogi aktivisták által bírált kijelentését azonban konzervatív körökben támogatták.

Kapcsolódó Cikkek