2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Zalaegerszeg

Fogynak a tőkék

A szüret a szőlősgazdák életében a jó bor megalapozója, fontos társadalmi esemény ősz derekán. Ünnepnek számított és számít ma is, melyre még a hadviselő vitézek is hazasiettek a  XVI. és XVII. században.

Az idősebbek számára tradíció a szüret Fotó: Németh Ádám

A reggeli harmatos fű illata, a csípős deres, nedves levelek érintése, kalandozás az indák között semmihez sem hasonlítható. A szüret menete nem változott, ma is kalákában szedik le a szőlőt, rokonok, ismerősök segítenek be, akiket a gazdának illő ebéddel kínálni, elmaradhatatlan a pogácsa, a pálinka, a lacipecsenye, a gulyás és a bor. A hölgyek feladata elsősorban a szedés, a férfiak ma már vödörben és nem puttonyban hordják a szőlőt. Bizony, régen minden puttonyos kezében ott volt a vessző, amelyre rovátkát rajzoltak minden öntésnél, míg a pallér feladata az volt, hogy csapkodja a leveleket és felügyelje, egy sor se maradjon ki. A darálás, áztatás, préselés ma is nemes feladat, de hová tűntek a zalai gúzsos prések? Ma már sokkal modernebb eszközökkel gyorsítjuk fel a folyamatokat. A Szabó család is barátokkal, rokonokkal szüretelt az egervári hegyen, évente 1000 liter bort remélnek a terméstől. A munka elengedhetetlen a haladáshoz, de közben a jó beszélgetés, a hangulat lendíti tovább a szorgos kezeket.


A Zalai borvidéken nagyszámú, zömmel fehérborszőlő-fajtát termesztenek. Jellegzetesebbek közülük az olaszrizling, mely az összes szőlőterület több mint 50 százalékát foglalja el, valamint a rizlingszilváni, a zöld veltelini, a chardonnay és a zalagyöngye. A direkt termő noahból is jó bort lehet készíteni, de a szedése macerás, alig érünk hozzá, máris hullik a tőke alá.

Pampetrics György borász, borkereskedő szerint kiemelkedő lesz a 2017-es évjárat, hiszen optimális volt az időjárás, meleg, napsütéses volt a nyár. A korai érésű fajtákból már kóstolt kész borokat, melyek mustfoka általában 19-20 fok, de nem volt ritka a 22 fok sem. (A must legjellemzőbb értékmérője a cukortartalom, azaz a mustfok.) Nehéz tehát a gazdáknak pontosan meghatározni a szüret időpontját, mert ha túl korán kezdik el a szüretet, nincs meg a megfelelő cukortartalom a mustban és magas a savtartalom benne, ami ronthatja a bor minőségét, ha pedig túl későn állnak neki a munkának, szemveszteséggel és az időjárás viszontagságaival is számolhatnak, no és persze a minőségromlással.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.