2020. június 01., hétfő
Tünde

Egyéb Győr

Fölfelé szállingózó gyöngyök

Ismét remek programot kínálnak mindenkinek, akik szeretik a kultúrát, a kikapcsolódást, na, meg a jófajta hörpinteni valókat sem vetik meg. Idén a Győri Legendák Napja és a Rotary Fröccsnapok szeptember 29. és október 1. közé esik. Érdemes lesz kilátogatni a Széchenyi térre!

Győr a „Fröccs Városa” – oltalom alatt áll ez a szóvédjegy. Tizenhárom évvel ezelőtt dr. Horváth József, a Rotary Club Győr alapítója, az ötletgazda ezzel a bejelentéssel indította útjára az első fröccskínálást. Majd az évek során a Rotary Club egy-egy nagyobb fesztiválhoz kapcsolódva fröccskínáló faházzal várta a vendégeket, idővel pedig fröccsfesztivállá fejlődött a rendezvény. Ráadásul a jótékonyságról sem feledkeztek meg: a bevételből, ahogy az már lenni szokott, a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép magyar beszéd versenyt támogatják.


Dr. Horváth József, Vidos László, Szeles Szabolcs és Tóthné dr. Kardos Krisztina a a Fröccsnapok és a Győri Legendák napjáról szóló sajtótájékoztatón
Fotó: O. Jakócs Péter

Az eseményről bővebben sajtótájékoztatón számoltak be, ahol Szeles Szabolcs önkormányzati képviselő visszaemlékezett a mögöttünk lévő nyárra, amely igencsak gazdag programkínálattal örvendeztette meg a győrieket. Elhangzott, hogy a példátlan sikert elért Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) igazi győri legendává vált.

Vidos László, a Rotary Club Győr soros elnöke az újdonságok között említette, hogy idén Harley-Davidson- motorkiállítást rendeznek az Apátúrház előtti téren, ahol a gyerekek retró kisautókat is kipróbálhatnak. Beszélt arról a nagyszabású szódásüveg-kiállításról is, amely a Látogatóközpontban tekinthető meg, s amelyet Albert Zsolt, Bendecs Gyula Gábor és Hámori Sándor gyűjteményeiből rendeztek. A korabeli üvegekből álló, nem mindennapi tárlat hétfőtől péntekig 9-től 17 óráig, szombaton 9-től 14 óráig tekinthető meg.


Ha nincs szóda, nincs fröccs sem…
Fotó: O. Jakócs Péter

A szódavíz, a fröccs feltalálásának igaz történetéről és a legendákról mesélt dr. Horváth József, s többek között az is szóba került, amikor Jedlik Ányosnak és a győri bencés tanároknak gyakran zavarta a gyomrát a nehéz Balaton-felvidéki vagy Sokoró-aljai bor, ezért savanyú vízzel itták. Csakhogy a savanyú vizet szekérrel hozták a városba, ami kirázta belőle a „lelket”. Ezért kérték meg a bencés atyák Jedliket, készítsen egy olyan szerkezetet, amely szénsavas vizet állít elő. Jedlik eleget téve a kérésnek, feltalálta a szikvízgépet és így készülhetett el az első győri fröccs a bencés rendházban. Ez a tény. Na, meg van egy legenda, amely fóti szüret néven híresült el. A legenda szerint az irodalmár-bankalapító Fáy András fóti présházába 1844-ben szüretre hívta barátait, köztük Jedliket és Vörösmarty Mihályt. Jedlik magával vitte a szikvízgépét, és bemutatta a borral elegyített szódát, amit „spritzernek” nevezett. Vörösmarty inkább magyar elnevezést javasolt: a „fröccsöt”. Ez lett volna az első fröccs a világon, ennek örömére a költő ott helyben meg is örökítette a „borban fölfelé” szállingózó „gyöngyöt”, Fóti dal című versében.

A szikvízgépet Győrnek köszönheti a világ…
Fotó: O. Jakócs Péter

Természetesen a programok ismertetése sem maradhatott el, amelyben Tóthné dr. Kardos Krisztina, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója volt segítségre. Kiderült, hogy idén is izgalmas és különleges eseményeken elevenítik fel Győr történelmét, így ismét látogatható lesz a régi börtön, a mai városi levéltár pincéje, ahol a vár és a lőcsei fehér asszony mondája elevenedik meg. A három nap zenei programokban is bővelkedik majd, többek mellett a Bencés Big Band, Gubás Gabi, valamint Andorai Péter és Graceband szórakoztatja a közönséget. A gyerekek kézműves-foglalkozáson, játszóházban, bábelőadáson vehetnek részt. Lesz szódás lovas kocsi és omnibuszos utazás is. Fontos információ még, hogy a jótékonysági faházak pénteken és szombaton 16-tól 23 óráig, vasárnap 16-tól 21 óráig tartanak nyitva.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.