2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Egyéb Miskolc

Francesca Eastwood elkápráztatta a Jameson CineFest vendégeit

A 14. Jameson CineFest hagyományait őrizve – Jirí Menzel és Magda Vásáryová pénteki látogatása után – Francesca Eastwood személyében ismét világhírű művész érkezett Miskolcra a múlt hét szombaton.

Francesca Eastwood, A bosszú angyala (M.F.A.) című film főszereplője és az alkotás rendezője, Natalia Leite kísérték el filmjüket a CineFestre, ahol tehetségükkel, közvetlenségükkel, kedvességükkel elkápráztatták a fesztivál résztvevőit.


Francesca Eastwood a Miskolci Filmfesztiválon – fotó: Deri Miklós

Miskolc a szívébe zárta a négyszeres Oscar-díjas Clint Eastwood 24 éves lányát, akinek az édesanyja is színész, de ő maga sokáig nem szeretett volna szülei pályájára lépni. Polgári életet képzelt, kertvárosi házzal, kutyával és idegsebészetet szeretett volna tanulni. Volt modell és realitysztár, de aztán mégis a színészet felé fordult. Amerikában roppant ígéretes tehetségnek tartják, 2016-ban az Outlaws and Angels című filmjével a Sundance nagy felfedezettjének számított, kiemelkedő filmje a Fargo, de szerepel a Twin Peaks új epizódjában is. Legújabb alakítása a Natalia Leite rendezte, A bosszú angyala (2017) című film főszerepe.

A bosszú angyalában Noelle szerepét alakítja, aki képzőművészetet tanul az egyetemen, de egy nap az évfolyamtársa megerőszakolja egy buliban. A lány próbálja feldolgozni a történteket, de sem az iskolában, sem máshol nem kap segítséget, így a saját kezébe veszi az igazságszolgáltatást, és levadássza a nemi erőszakot elkövető bűnösöket.


Francesca Eastwood és Natalia Leite sajtótájékoztatót tart a 14. jameson CineFesten – fotó: Deri Miklós

A sajtótájékoztatón a brazil-amerikai rendező elmondta, hogy a filmet saját története inspirálta. Tizenévesen költözött Amerikába, ahol család és barátok nélkül mindenkinek örült, aki kedvesen szólt hozzá. Az erőszak a művészeti egyetemen történt, és az iskola pontosan úgy próbálta eltussolni az ügyet, ahogy a filmben is. Natalia évekig nem is beszélt az esetről, még önmaga előtt is próbálta meg nem történtté tenni, de aztán jóval később felismerte, hogy a hallgatása nagyon rossz hatással van a kapcsolataira, és muszáj beszélnie róla.

A bosszú angyala című film elsődleges célja, hogy elinduljon a nyílt és őszinte párbeszéd erről a témáról. A sajtótájékoztatón Francesca Eastwood is kiemelte, hogy a társadalmi diskurzus mindennél fontosabb lenne, hiszen a nemi erőszak áldozatai sokszor nem tudnak kihez fordulni, semmilyen segítséget nem kapnak a közösségüktől, még családi szinten is jellemző az áldozathibáztatás. Mind a rendezőnek, mind a főszereplőnek azért nagyon fontos, hogy minél többen lássák a filmjüket, hogy minél többen beszéljenek erről a témáról.

A közönséggel együtt nézte meg a Bosszú angyalai című filmjét Francesca Eastwood – fotó: Orosz Péter

A filmben kulcsfontosságú a bocsánatkérés, ezzel kapcsolatban Francesca úgy nyilatkozott, hogy mindannyian követünk el kisebb-nagyobb hibákat az életben, de fontos, hogy tudjunk bocsánatot kérni és megbocsátani. Egyik sem egyszerű, és van, amikor hosszú időt vesz igénybe, de egyszer – verbálisan és lelkileg is – muszáj túlesnünk rajta.A színésznő kitért arra is, hogy a forgatáson a legnehezebb jeleneteket a nemi erőszak súlyos és megrázó felvételei jelentették, amelyben maximális bizalomra volt szüksége a filmbeli partnere és a rendező felé is.

Natalia Leite brazil rendezőnek A bosszú angyala a második nagyjátékfilmje.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Érden is mehetünk misére

  Érden is mehetünk misére

  Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a választókerületben található egyházak számára kézfertőtlenítőket biztosított, hiszen a védekezésre itt is szükség van.