2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Egyéb Ózd

Gombastop a piacon

Hónapokig találgatták Ózd térségében, hogy lesz-e még az idén őszi tinóru. Amikor szeptember 20-án kiadós esőzés köszöntött be, életre keltek az őszi gombák. Csakhogy Ózdon technikai okok miatt szünetel a gombavizsgálat.

A hír igaz, vagyis szeptember második felében kibújt az erdőkben az ízletes vargánya, közismert nevén tinóru gomba. Sokan fenték már a fogukat erre az ínyencségre azok után, hogy a hatalmas nyári szárazság ínséges időszakot hozott a szedőknek. Akik viszont éppen azért mentek ki szombaton az ózdi piacra, hogy tinórut vásároljanak, meglepetéssel olvasták, hogy szeptember 1-jétől technikai okok miatt szünetel a gombavizsgálat. Márpedig a gombavizsgáló szakember igazolása nélkül tilos gombát árulni a piacon.


fotó: Lokál
Képalá: Ózd, ahol technikai ok a munkahely megszüntetése

Kinyomoztuk az okát, miért nem juthatnak kedvenc eledelükhöz az ózdi polgárok. A történet egyszerű: a jobbikos vezetők megszüntették a gombavizsgáló munkaviszonyát, mivel elvették a munkáért járó járandóságot. Ezek után kétséges: a még várhatóan hetekig termő őszi vargánya, a fenyőtinóru és a hamarosan megjelenő csupros gombák értékesíthetők lesznek-e a piacon? A helyzet ugyanis nemcsak a gombaszeretőket sújtja, hanem azokat a szegény családokat is, akik csekély jövedelmüket gombázással egészítenék ki.

Fotó: Lokál
Képalá: Már csak emlék a tinóra az ózdi piacon

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.