2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Egyéb Győr

Győri kékfestők hódították meg New Yorkot

Nagy megtiszteltetésként és örök emlékként értékelte Tóth Ildikó győri kékfestő, hogy műhelyüket meghívták New Yorkba, a Magyar Örökség Fesztiválra.

A Magyar Házban a győri kékfestő műhely kiállításon mutatkozott be, kékfestőworkshopot tartott, a Mesterségek Ünnepe utcafesztiválon pedig bemutatót és kézműves-foglalkozásokat rendezett Ildikó és lánya, Enikő.


A magyarok standjánál a győri kékfestők
Fotó: Tóth Ildikó

A szervezők, a New York-i Magyar Ház, a magyar konzulátus és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a budai várban már hagyománnyá vált Mesterségek Ünnepének kistestvérét, a New York-i Mesterségek Ünnepét szervezték meg az amerikai városban. A Manhattan belvárosában található Magyar Házban a hagyományos kézműves mesterségek mutatkoztak be, a győri kékfestők mellett tojásfestő, nemezkészítő, csizmadia, bútorfestő, hegedűkészítő és matyó hímző vett részt az eseményen.

Győri kékfestő nyúl Manhattanben
Fotó: Tóth Ildikó

A nagyszámú érdeklődőnek a negyedik generációs Tóth Ildikó kékfestő, népi iparművész többek között arról beszélt, hogy hajdan több száz kékfestő működött Magyarországom, ma azonban csupán négy aktív műhely van, köztük a 111 éves győri. A vállalkozó szellemű látogatók kipróbálhatták a mintázást, mintafát és kékfestő madárkát készíthettek. Tóth Ildikóék ma is a hagyományos kézi mintázással, eredeti technológiával készítik a kékfestő kelméket, dunántúli és rábaközi motívumokkal. A kékfestés olyan, mint a gulyásleves-készítés – mondja Ildikó –, mindenki tudja, de mindenki másképp. A kékfestő műhelyek mindegyikének megvan a maga saját családi receptje.


A fesztiválon magyar zenészek és néptáncosok is szórakoztatták a közönséget
Fotó: Tóth Ildikó

A Magyar Ház igazgatónője, Nagy Ildikó, aki szintén győri származású, hagyományt szeretne teremteni a rendezvényből, így jó eséllyel több győri kézműves is bemutathatja majd mesterségét New Yorkban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Érden is mehetünk misére

  Érden is mehetünk misére

  Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a választókerületben található egyházak számára kézfertőtlenítőket biztosított, hiszen a védekezésre itt is szükség van.