2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Belföld

Hatalmas pofont kapott Botka

Hiába ajánlotta fel egy esetleges közös baloldali választási lista helyeinek felét Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, a többi balos párt (DK, LMP, Együtt, Párbeszéd, Momentum) elutasította az ajánlatot, egyedül a Fodor Gábor vezette, alig mérhető Liberálisok állnának kötélnek.

Kínosan erőlködik Botka László, de a Liberálisok kivételével most óriási pofont kapott azoktól az ellenzéki pártoktól, amelyeknek listás helyet ajánlott az MSZP miniszterelnök-jelöltje a közös ellenzéki összefogás érdekében. Molnár Gyula, az MSZP elnöke az ATV-ben azt mondta: „Szeretném, ha az ajánlatunk nem úgy tűnne, mint egy diktátum”. Miután a műsorvezető, Rónai Egon megkérdezte, hogy leült-e valamelyik pártelnökkel beszélni erről, Molnár azonnal elterelte a szót. Vagyis a jelek szerint az MSZP teljesen önhatalmúlag, a többi ellenzéki párttal való tárgyalás nélkül döntötte el, hogy a saját hátán vinné be ezeket a mikropártokat a Parlamentbe.


Ebből azonban az LMP, a DK, az Együtt, a Momentum és a Párbeszéd nem kér, hiszen minden bizonnyal szeretnék megőrizni saját önállóságukat is.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

– A sajtóosztályok reagáltak, miközben azt vártam volna, hogy a pártok testületileg tárgyalják meg ezt a kérdést – mondta Molnár Gyula az ATV Egyenes beszéd című műsorában, majd hozzátette, hogy egy-két héten belül kiállnak saját javaslatukkal, hogy a jelen helyzetben mi a megoldás.

 

Az LMP szóvivője, Kanász-Nagy Máté azt közölte: továbbra is úgy gondolják, hogy nem lehet leváltani a kormányt olyan szereplőkkel, akik 2010 előtt kormányon voltak. A Momentum szóvivője, Hajnal Miklós pedig úgy fogalmazott, hogy Botka László ugyanazt kínálja 2018-ban, amit Mesterházy Attila kínált 2014-ben. „Az eredmény ismert, a mai napig isszuk a levét a 2014-es Összefogás kudarcának” – tette hozzá. A Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea is azt mondta: olyan ellenzéki együttműködésre van szükség, amely kormányváltáshoz vezet, a 2014-es hiba nem követhető el újra. Az Együtt elnöke, Juhász Péter pedig azt hangoztatta, lehetőséget kell adni minden szavazónak, hogy tudjon listát választani, ezért számára nem elfogadható Botka ajánlata.


Ha valóban lesz egyeztetés a baloldali együttműködésről, akkor az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) közötti tárgyaláson Botka László miniszterelnök-jelölt nem vesz részt. A Magyar Nemzet értesülései szerint Gyurcsány Ferenc pártjával Molnár Gyula, a szocialista párt elnöke és Hiller István választmányi elnök fog tárgyalni.

– Botka László ugyanolyan szocialista jelölt, mint a többi. Ugyanazokkal egyezkedik és ugyanazoknak tesz ajánlatot, mint akiknek korábban is mindig. A baloldalon tényleg semmi sem változik, ugyanazok osztozkodnak a hatalmi pozíciókon, akik mindig is osztozkodtak – reagált a baloldal cicaharcára Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Zavar az Együttben

A fütyülős botránykeltéseiről elhíresült Juhász Péter vezette, egy-két százalékon mért Együttben (is) igazi káosz lehet. Erre utal, hogy miközben Komáromi Zoltán, az Együtt politikusa felsorakozott Botka mellé, mögé, addig a pártelnök Juhász Péter nemcsak elutasította az MSZP-s ajánlatát, de az ATV-ben azt is elmondta: egy éve beszélt először és utoljára Botkával. Holott Botka szerint már többször tárgyaltak.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek