EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 07., vasárnap
Róbert

Egyéb Kecskemét

Hétvégére a népzene fellegvárává vált Kecskemét

Huszonhetedik alkalommal rendezték meg a Kecskeméti Népzenei Találkozót. A programsorozat Közelítések című nyitóeseményét csütörtök este a Cifrapalotában tartották, pénteken pedig a Mély kútba tekinték című táncgálán szórakozhatott a közönség.

A csütörtöki megnyitón Agócs Gergely népzenész, népzenekutató kiemelte, hogy az irodalom és a zene mindenfajta fölösleges sallang vagy erőszakos megközelítés nélkül is jótékonyan hatnak egymásra, az est címét is adó közelítések pedig maguktól is képesek megteremtődni a különböző művészeti ágak között.


A csütörtöki megnyitó megtöltötte a Cifrapalotát

Az idei irodalmi és zenei összeállításban a magyar népzene és a XX. századi magyar irodalom került terítékre. A műsorban elhangoztak Sinka István, Tóth Árpád, Krúdy Gyula, Ady Endre, Juhász Gyula, Tamási Áron és Weöres Sándor versei Kerekes Éva és Trill Zsolt tolmácsolásában. A versek között a népzenei dallamokat a Fonó zenekar tolmácsolásában hallhatták az érdeklődők.

Agócs Gergely(balra) népzenekutató szerint az irodalom és a zene jótékonyan hatnak egymásra

A Kodály-évforduló alkalmából megrendezett pénteki gálaműsorban bebizonyosodott, hogy a zeneszerző népzenekutatói munkásságának terepén, a Kárpát-medence különféle régióiban máig élő gyakorlatként találkozhatunk az éneklés vagy a hangszeres zene hagyományával.

A műsorban közreműködtek hagyományőrző előadók a magyar népzene Kodály által kijelölt dialektusterületeiről.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.