2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Egyéb Ózd

Huculménes Jósvafőn

A történelmi Magyarország területén, a Tisza forrásvidékén őshonos a hucul lófajta. Az egykori vadló teherbírása, fogékonysága, idomíthatósága révén nagy szerepet kapott az első világháborúban, majd a későbbi évtizedekben mostoha sorsra jutott.

A kihalástól egy magyar professzor, Anghy Csaba mentette meg, aki összegyűjtötte az alacsony termetű lófajta megmaradt utolsó példányait, majd azokat a Kárpát-medencéből beszerzett példányokkal fedeztette. Egyik törzsállománya ma a mesebeli szépségű Jósvafőn található, mintegy kétszáz egyeddel.

Fotó: Lokál
Képalá: hucul ló

Fotó: lokál
T

Fotó: Lokál

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.