EUR: 348,39 Ft
CHF: 326,75 Ft
2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Külföld

Humanitárius rémálomnak nevezte a rohingják tömeges menekülését az ENSZ-főtitkár

Humanitárius és emberi jogi rémálomnak nevezte a rohingja muszlim kisebbség tömeges menekülését Mianmarból António Guterres ENSZ-főtitkár helyi idő szerint csütörtökön az ENSZ Közgyűlése előtt.

Az utóbbi pár hétben több mint félmillió rohingja muszlim menekült Mianmarból a szomszédos Bangladesbe, miután nyár végén a nyugat-mianmari Arakán szövetségi államban – rohingja szélsőségesek összehangolt támadásait követően -a mianmari hadsereg “tisztogató műveletbe” kezdett.


Az ENSZ főtitkára szerint a mianmari menekültválság a radikalizáció melegágya a térségben.

Guterres elmondta: “vérfagyasztó” dolgok jutottak a világszervezet tudomására. A menekülők elmondása szerint a mianmari katonák válogatás nélkül tüzet nyitottak rájuk, taposóaknákat vetettek be ellenük, és számtalan szexuális támadást is elkövettek.


A főtitkár szerint a probléma gyökerét a rohingja kisebbség régóta húzódó hontalansága és az azzal járó diszkrimináció jelenti.

U Thaung Tun mianmari nemzetbiztonsági tanácsadó a közgyűlésen ezzel szemben kijelentette: nincs etnikai tisztogatás, nem folyik népirtás Mianmarban. “A különböző vallású közösségek harmóniában éltek együtt a történelmünk során. A mostani helyzet a terrorizmus miatt és nem a vallási különbségek miatt alakult ki” – mondta U Thaung Tun.

A buddhista többségű Mianmarban a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekintik a muszlim rohingjákat, és nem hajlandók állampolgárságot adni nekik.

Banglades ENSZ-nagykövete a közgyűlésen jelezte: országában tarthatatlan a rohingja menekültek befogadása. A nagykövet szorgalmazta, hogy az ENSZ hozzon létre biztonságos zónákat a még Mianmarban maradt rohingják számára.

A korábban elmenekültekkel együtt már összesen több mint 700 ezer rohingja muszlim tartózkodik Bangladesben – közölte az ENSZ csütörtökön.

Csütörtök este Banglades partjai közelében felborult egy rohingja menekülteket szállító hajó, és legalább 15 ember, köztük kilenc gyermek életét vesztette – közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). A túlélők elmondása szerint mintegy százan utazhattak a hajón, többségükben gyerekek. A jármű már nagyon közel járt úti céljához, és éppen horgonyt készült vetni a bangladesi partok közelében, amikor felborult az erős szél és a heves esőzés miatt.

Kapcsolódó Cikkek