EUR: 349,01 Ft
CHF: 329,20 Ft
2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Belföld

Időtlen Reformáció

A keresztény világ idén ünnepli a Reformáció 500. évfordulóját. Attól a pillanattól kezdve, hogy Luther Márton 1517. október 31-én kiszegezte tanításait a wittembergi vártemplom kapujára, elindult egy erőteljes vallásújítási folyamat, mely Európa-, sőt világszerte nagy hatást gyakorolt a közgondolkodásra, a tudományos, gazdasági és kulturális életre.

Mi magyarok is sokat köszönhetünk a Reformációnak. A Biblia magyar nyelvre történő fordításával elindult egy, a nemzeti öntudatot erősítő folyamat, lendületet kapott a magyar nyelv elterjedése és a magyar nyelvű irodalom fejlődése.


Erre a fontos vallás- és szellemtörténeti eseményre és annak jelentőségére hívta fel a figyelmet az újpesti Városháza dísztermében rendezett Időtlen Reformáció című konferencia. Az újpesti önkormányzat és a helyi protestáns gyülekezetek szervezésében megvalósult ünnepi rendezvény, és annak szimbolikus mozzanata: a főtéri református templomban leleplezett molinó méltó emléket állított a Reformációnak.  Dr. Zsigmond Barna Pál, Újpest társadalmi kapcsolatokért felelős alpolgármestere köszöntőjében emlékeztetett a reformáció mai üzenetére: a keresztény, nemzeti és közösségi értékek védelmére. „A reformációs emlékév jó alkalom arra, hogy felidézzük a kereszténység – ezen belül a protestantizmus – nemzeterősítő, nemzetmegtartó erejét. Az elmúlt ötszáz év sem volt viharmentes, de számunkra, magyarok számára a 20. század a legsötétebb mélységeket hozta, és abban, hogy ma vagyunk, nagy szerepe volt a protestáns gondolatiságnak is. Segített megőrizni az önbecsülésünket, a hitünket. Hiszek abban, hogy ma is ez tud erőt adni a magyar közösségeknek szerte a Kárpát-medencében és a nagyvilágban. Erre a hitre most nagy szükségünk van a mai elbizonytalanodó Európában” – mondta beszédében Zsigmond Barna Pál.

A konferencia védnöke és egyik előadója dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztos volt. Az emelkedett hangulathoz a Benkő István Református iskola és az Erkel Gyula zeneiskola tanárai és diákjai, valamint a káposztásmegyeri református gyülekezet gyermekkórusa járult hozzá.


Kapcsolódó Cikkek