2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb Hódmezővásárhely

Így alkottak a Kerámia Szimpóziumon

Nyitott napot tartott a XX. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium a hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központban. Az érdeklődők megismerhették azokat a gyárakat, amelyek technológiái segítették az elmúlt húsz évben a szimpózium munkáját, illetve bepillanthattunk a művészek alkotói folyamataiba is.

Pannonhalmi Zsuzsanna Ferenczy-díjas keramikus, a Hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központ vezetője

A nyílt napot Pannonhalmi Zsuzsanna Ferenczy-díjas keramikus, a Hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központ vezetője nyitotta meg. Kiemelte, az elmúlt húsz év egy közösségi munka volt, ami együttműködés nélkül nem jöhetett volna létre. A város, a gyárak, a különféle művészeti szervezetek egyet akarva, együtt tudták ezt létrehozni. 62 anyaggal, számtalan technikával dolgozott 300-nál is több művész a szimpóziumokon. A Nemzetközi Kerámia Központ a második otthonuk, az első az egykori Majolikagyár volt, ahol egyszerre 17 ember dolgozhatott 700 négyzetméteren a műtermekben.


A nyílt napon bepillanthattak a jelenlévők a XX. Kerámia Szimpóziumon alkotó művészek munkafolyamataiba is

Beszédét követően bemutatkoztak azok a gyárak, amelyek technológiai segítsége a művészek számára óriási lehetőséggel bírt az elmúlt húsz évben, általuk olyan tudást sajátíthattak el, ami egyedülálló és magas színvonalat képvisel. Ezek az Alföldi Porcelángyár, a Villeroy & Boch, az Imerys, valamint a Szilikátipari és Művészeti Kerámiátgyártó Kft.

Ezen a napon Wartha Vince kémikus, polihisztor, a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány névadójának gyűjteményéből is megtekinthettek egy kiállítást a látogatók

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.