EUR: 348,96 Ft
CHF: 327,02 Ft
2020. május 29., péntek
Magdolna

Aktuális

Így modernizálná az EU a vonattal utazók jogszabályait

Az Európai Bizottság javaslatokat terjesztett elő a vasúti személyszállítást igénybe vevő utasok jogaira vonatkozó európai szabályok aktualizálására – közölte az uniós bizottság csütörtökön.

A tájékoztatás szerint az uniós bizottsági javaslatok célja, hogy az egységesített uniós jogszabályok nagyobb védelmet nyújtsanak a késések, a járattörlések és a hátrányos megkülönböztetés esetén. Garantálni szeretné az utasok megfelelő tájékoztatását, valamint jelentősen javítani kívánja a fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű utasok jogait.


A bizottság az uniós szabályok egységes alkalmazását szeretné elérni, hogy a távolsági belföldi és a határon átnyúló városi, külvárosi és regionális szolgáltatásokat a továbbiakban ne lehessen mentesíteni az utasok jogaira vonatkozó szabályok alól. Jelenleg ugyanis mindössze öt tagállam alkalmazza teljes mértékben a szabályokat, míg más tagállamok különböző mértékű mentességeket vezettek be, amely jelentős mértékben megfosztja az utasokat jogaiktól.

Javítani kívánja az utasok jogaival kapcsolatos tájékoztatást, például azáltal, hogy a jegyre nyomtatják őket. A javaslat szerint az összekapcsolt szolgáltatásokat külön menetjeggyel használó utasokat tájékoztatni kell arról, hogy jogaik – például csatlakozó járatok késése esetén – az egész útra vonatkoznak-e vagy csak az egyes szakaszokra. Tilos az állampolgárság vagy a lakóhely alapján történő megkülönböztetés – húzták alá.


A bizottság javasolta továbbá a fogyatékkal élők és a csökkent mozgásképességűek jogainak megerősítését, többek között a mozgást segítő eszközök elveszéséért vagy javításáért járó teljes kártérítés érvényesítését.

Véleményük szerint egyértelmű határidőket és eljárási rendet kell rögzíteni a panaszkezelésre vonatkozóan, valamint egyértelműen meg kell határozni az utasok jogainak alkalmazásáért és érvényesítéséért felelős nemzeti hatóságok felelősségi köreit és hatáskörét.

Az Európai Bizottság végezetül be akarja vezetni az arányosság és a jogi méltányosság elvét a vasúttársaságok kártérítési kötelezettségére vonatkozóan az előre nem látható és meg nem előzhető természeti katasztrófák által okozott késések esetén. A jelenlegi szabályok értelmében ugyanis a vasúttársaságoknak még ilyen események bekövetkezte esetén is kártérítést kell fizetniük – közölték.

Kapcsolódó Cikkek

 • Papucs nélkül ne menjünk strandra!

  Papucs nélkül ne menjünk strandra!

  Holnaptól már semmi akadálya annak, hogy önfeledten lubickoljunk a fővárosi strandokon, maximum az időjárás szólhat közbe. Az önfeledt fürdőzés mellett azonban továbbra se hagyjuk figyelmen kívül a járványügyi szabályok betartását!

 • Nyit a Plázs Siófok

  Nyit a Plázs Siófok

  A pünkösdi hétvégén, május 29-én megnyílik a nagyközönség előtt a siófoki Nagystrand és természetesen a nyári Balaton-parti ellazulás epicentruma, a Plázs is.

 • Mától lépnek életbe a budapesti enyhítések

  Mától lépnek életbe a budapesti enyhítések

  A készültség még jó ideig velünk marad, pillanatnyilag a rendkívüli jogrend megszüntetésére van lehetőség Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint. A politikus a csütörtöki kormányinfón elmondta, hogy a kormány szeretné fenntartani az idősek vásárlási sávjának lehetőségét.