2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Külföld

Így működik a Soros-terv

A Soros-terv már régóta működik Európában. Honlapok, telefonos applikációk adnak tanácsot a migránsoknak, hol és hogyan juthatnak a legkönnyebben menekültstátuszhoz – írja a Ripost.

A lap példaként említ egy Soros által pénzelt németországi szervezetet, a Pro Asylt, amely minden lehetséges eszközzel segíti a Welcome to Europe (Üdvözlünk Európában, rövidítve W2EU) hálózatát. A W2EU honlapján részletes, országokra lebontott információkkal látják el az Európába készülő vagy már itt lévő illegális bevándorlókat. „A szabad mozgásért: független információk menekülteknek és migránsoknak, akik Európába tartanak” – szól a weblap tételmondata.


Ismeretes, hogy a legtöbb migráns az iratait is hátrahagyja, ha Európába indul, mobiltelefon viszont mindegyiknél van, szinte kivétel nélkül. Az ezekre letölthető applikációk még arra is tudnak tippeket adni, hogy milyen csónakba érdemes szállni, hány embernek, férfinak, nőnek, gyereknek.

Az applikációk még arra is tudnak tippeket adni, hogy milyen csónakokba érdemes szállni, hány embernek, férfinak, nőnek, gyereknek.

Ezeknek az appoknak köszönhetően megtudhatják, hogy melyik EU-s tagállamban van a legnagyobb esély a menekültstátuszra, illetve nyílt utalások vannak arra, hogy ha valaki fiatalkorú, vagy a nemi identitása, esetleg vallása miatt üldözik, nagyobb az esélye kérelme elfogadására. Arra is kitérnek, hogy ha hamis papírokkal utaznak, ne Svédországba menjenek, mert ott szigorúbban ellenőrizhetik a dokumentumokat.


A Watch The Med egy másik, Németországban létrehozott migránsbarát szervezet, amelynek segélyszáma  megtalálható W2EU honlapján is. Ezt akkor lehet hívni, ha valaki bajba jutott a tengeren vagy a visszatoloncolás veszélye fenyegeti. Ha nem érkezik elég gyorsan a segítség, a szervezet értesíti a médiát és a politikusokat, hogy így gyakoroljanak nyomást a hatóságokra és a közvéleményre.

Olyan alkalmazás is van, amellyel be lehet mérni a tengeren utazó migránsokat. Így egy segélygomb megnyomása után lokalizálják őket és értük mennek.  Ez a Ripost szerint komoly lehetőség az NGO-knak arra, hogy az embercsempészekkel összejátszva illegális bevándorlókat taxiztassanak Európába. Akad szótárprogram is, amelybe gyárilag be vannak építve olyan mondatok, amelyek – akár hazug indokkal – segítenek menedékjogot kérni (például: „üldöznek, mert meleg vagyok”, „üldöznek, mert transznemű vagyok”). Van egyébként magyar–arab szótár is, amely a migráns helyet is beszél.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke szerint Brüsszelben a Soros-terv kibővítése zajlik.

– Egyértelművé vált, hogy a korábban esetinek, átmenetinek és 120 ezresnek mondott befogadási kvótát valójában nem gondolják sem esetinek, sem átmenetinek, sem pedig 120 ezresnek, a kvótaperre alapozva ugyanis azt most megfejelték újabb 50 ezerrel. Éppen ezért soha nem volt még annyira szükség a nemzeti konzultációra, mint most – hangsúlyozta.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek