EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Egyéb Székesfehérvár

Ismét régi fényében a GEO

Felsőfokú végzettséggel (informatikai, mérnöki, geográfus, térképész, régész, erdőmérnök, tanár) rendelkezők számára az Óbudai Egyetem székesfehérvári Alba Regia Műszaki Kara szeptembertől geoinformatikai szakmérnöki, illetve geoinformatikai szakemberképzést indít távoktatásos formában. A pár éve még bezárás előtt álló kar ismét szárnyal.

A képzés általános térinformatikai ismereteket ad, hangsúlyt helyezve a modern adatgyűjtési eszközökből kinyert adatok térinformatikai elemzésére, a távérzékelt adatok objektumorientált feldolgozására. A képzésen elsajátított ismeretek a végzetteket alkalmassá teszik többek között a térinformatikai rendszer (GIS) gyakorlati feladatainak megoldására, térinformatikai rendszer tervezésére és üzemeltetésére, alkalmazások fejlesztésére, valamint tervezési feladatok, környezetvédelem, műemlékvédelem támogatására.


A geósok szeptember 11-én kezdték meg a tanévet, birtokba vették a kollégiumot Fotó: A GEO facebook oldala

A Geoinformatikai Intézet (GEO) az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának egyik intézete. 2014 előtt a Nyugat-magyarországi Egyetem egyik kara volt. 2001 előtt az iskola hivatalos neve Földmérési és Földrendezési Főiskola volt, amely 1972-ben csatlakozott a soproni központú Nyugat-magyarországi Egyetem jogelődjéhez. 2013-ban kiderült: a Nyugat-magyarországi Egyetem több száz millió forintos adósságállománya miatt nem tudja tovább finanszírozni a Székesfehérváron működő geoinformatikai karát, ezért azt tervezték, hogy az oktatók és dolgozók többségét elbocsátják, a képzést pedig Sopronba költöztetik át. A hír élénk tiltakozást váltott
ki a városban és a szakmában is. A városvezetés, élén Cser-Palkovics András polgármesterrel előbb a kormánnyal, majd a Székesfehérváron működő Alba Regia Egyetemi Központ anyaegyetemével, az Óbudai Egyetemmel kezdett tárgyalásokat a lehetséges csatlakozásról, az 2011-ben elfogadott felsőoktatási törvény alapján ugyanis a karok önállóan is kezdeményezhetik egy intézményből való kiválásukat, illetve másik intézményhez való csatlakozásukat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.