2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Belföld

Jelentősen javult a nyugdíjak értéke

Nagymértékben javult a nyugdíjasok helyzete 2010 óta, ám természetesen vannak még teendők. A szocialisták kormányzása alatt a magyar emberek korábbi jövedelmük 54 százalékát kapták meg nyugdíjként, jelenleg 67 százalékát. 2018-ban pedig, ha minden jól megy, jöhet a nyugdíjprémium.

A szocialista kormányzás idején, 2007 és 2010 között a 13. havi nyugdíj megszüntetésének és a romló gazdasági mutatóknak köszönhetően a nyugdíjak reálértéke 8,5 százalékkal csökkent. Ezért a Fidesz–KDNP 2010-es kormányra kerülésekor a cél a nyugdíjak reálértékének megőrzése, illetve a lehetőségekhez mérten annak növelése volt. A kormányzati intézkedések eredményeként 2010 és 2017 között sikerült a nyugdíjak reálértékének 9,5 százalékos növekedését elérni. A nyugdíjasok szempontjából is fontos eredmény, hogy csökkent az alapvető élelmiszerek áfája. 2016-ban a sertéshús általános forgalmi adója mérséklődött, 2017-ben pedig 5 százalék lett a tej, a tojás és a baromfihús áfája. 2018 januárjától a hal áfája is 5 százalékra csökken.


Az átlagnyugdíj jelenleg 122 ezer forint, szemben a 2010 eleji 83 400 forinttal. Míg a szocialisták kormányzása alatt a magyar embereknek korábbi jövedelmük 54 százalékából kellett gazdálkodniuk nyugdíjazásuk után, jelenleg annak 67 százalékát kapják meg. A kormány a nyugdíjak emelésén felül 2016-ban 10 ezer forintos Erzsébet-utalvánnyal is támogatta a nyugdíjasokat.

Varga Mihály még májusban közölte: a kormány megvédi a nyugdíjak vásárlóerejét, így az ellátások a 2018-ra tervezett infláció mértékével megegyezően, 3 százalékkal emelkednek majd, 2018-ban pedig, az államháztartás egyenlegcéljának teljesülése esetén, nyugdíjprémium kifizetésére is sor kerülhet.


Viszkok Jánosné (81)

– Érződik, hogy az elmúlt időszakban emelkedett a nyugdíjunk. Az előző kormány ideje alatt körülbelül 10 százalékkal csökkent az a pénz, ami járt volna nekem, hiszen az egész életem ledolgoztam. Igaz, az már nagyon régen volt. Igyekszünk beosztani a pénzt, adósságot nem csinálunk, és addig nyújtózunk, amíg a takaró ér.

B. Istvánné (65)

– Én úgy veszem észre, hogy azok nem elégedettek a nyugdíjukkal, akik az előző rendszerben valamilyen pozícióban voltak és most már nem esik le nekik annyi. Én nem sírom vissza azokat az időket. Nővér voltam, Bajnaiék pedig elvették a 13. havi nyugdíjukat. Jelenleg viszont megélek abból a pénzből, amit kapok havonta.

Párdányi Jenő (91)

– A nyugdíjunk a feleségemmel képes lépést tartani az inflációval, és az is jó, hogy az elmúlt hét évben emelkedett valamelyest a pénz. A tavalyi Erzsébet-utalvány is jól jött. Emlékszem, hogy az előző kormány adta a 13. havi nyugdíjat, de aztán valamiért elvették.

 

Hatalmas eredmény a Nők 40 program

2011-ben vezették be a Nők 40 programot, amivel a kormány a nők háztartásban és munkahelyen végzett kettős erőfeszítését ismeri el. A 40 év szolgálati időt szerzett nők azóta életkoruktól függetlenül teljes nyugdíjra jogosultak. A programban eddig részt vevő 200 ezer nő vett részt.


Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya megbízásából.

Kapcsolódó Cikkek