EUR: 350,72 Ft
CHF: 331,12 Ft
2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Extra

Jiří Menzel: Feleségül akartam kérni Törőcsik Marit

Jiří Menzel néhány héttel ezelőtt a Jameson CineFest miatt járt Magyarországon, előtte azonban a Magyar Filmgyár századik születésnapjának ünnepségére is ellátogatott. Az Oscar-díjas filmrendező a Lokálnak elmesélte, hogy imádja a magyar nőket, Törőcsik Marit majdnem feleségül kérte, és a magánéletébe is betekintést engedett.

Jiří Menzel Fotó: Mészáros Diána

Nemrég óriási bulival ünnepelték a 100 éves Filmgyárat, ahol megjelent a hazai filmszakma krémje, ráadásul tiszteletét tette Jiří Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező is. Menzel kifejezetten barátságos volt, mind a vele fotózkodni vágyókat, mind az újságírókat szívesen fogadta, pedig lábszármerevítőben bicegte végig az estét. – Ez már az időskor jele – magyarázta nevetve a Lokálnak Jiří, aki nem engedte, hogy bárki támogassa őt a járásban –, olyat csináltam, amit közel nyolcvanévesen már nem szoktak. Futottam és elszakadt az Achilles-inam, de mindenkire ez vár, aki ennyi idősen sportol és nem melegít be rendesen.
A filmrendező rengeteg alkalommal járt már hazánkban, nagyon sok magyar barátja és munkatársa van, ráadásul imádja a fővárost. – Budapest maga egy csoda, szeretem a magyar ételeket, a gulyást, a pörköltet és a csülkös bablevest, imádom az embereket, de legfőképpen a magyar nőket. Gyönyörűek, kívánatosak és közben van bennük egy különleges báj, amitől egyszerre megközelíthetetlenek, de mégis vonzóak – mondta kacsintva Menzel, akinek Törőcsik Mari is a szívéhez nőtt. – Eszméletlen tehetséges emberek vannak a magyar filmszakmában. Bán Jánost nagyon szeretem, Törőcsik Marit egyszerűen imádom, dolgoztunk is együtt. Lehengerlő kisugárzása van, és az egyik legkiemelkedőbb színésznőnek tartom, nagyon sajnálom, hogy amikor megismerkedtünk, már foglalt volt és nem udvarolhattam neki. Lehet, hogy feleségül is kértem volna – tette hozzá a világhírű rendező, akit Törőcsik testvéreként szeret. – “Úgy szoktam mondani, hogy két testvérem van, a Bara Margit és a Jiří Menzel. Akiket ennyire szeretek, soha nem tudom, hogy mikor találkozunk. Egyszer csak lesznek, vannak és maradnak” – mondta 2010 novemberében Törőcsik Mari a Hogy volt?! című műsorban.
– Sajnálom, hogy Mari nem tudott eljönni a Filmgyár születésnapjára. Mellette Szabó István rendező az egyik legjobb barátom. Vele tulajdonképpen együtt nőttünk fel, de két külön városban. Nagy szívfájdalmam egyébként, hogy a magyar ilyen nehéz nyelv, emiatt mindig is volt a barátaim és köztem némi távolság, mert nem értem őket tökéletesen.


Fotó: Profimedia, CNC – společnost

Jiří Menzel két kislányt nevel nála negyven évvel fiatalabb feleségével, Olgával. Legkisebb lánya, Eva Marie hamarosan hároméves, felesége házasságon kívüli kapcsolatából született kislánya, Anna Karolina pedig nyolcéves. – Büszke vagyok a lányaimra. Imádom, hogy jó testvérek, a nagyobb óvja a kisebbet, és a kisebb úgy csüng Annán, mintha az anyja lenne. Olga remekül bánik velük és velem is, ez a kapcsolatunk titka. A gyerekek szeretete mellett ugyanis a türelem az, amit két ember adhat egymásnak egy életen át – magyarázta Menzel, hogy a nagy korkülönbség ellenére, hogyan találják meg a közös hangot feleségével, akit 2004-ben vett el. – Fiatalabb koromban nem akartam gyerekeket, ez valahogy idegen volt tőlem. Most viszont azt sajnálom, hogy ilyen későn jöttek. Ez az én hülyeségem volt, köszönöm Olinkának, hogy rendbe tette az életem – mondta korábban Menzel a Mladá fronta Dnes című napilapnak legkisebb lánya, Eva születése után.

Oscar-díjas rendező
Jiří Menzel a csehszlovák új hullám kiemelkedő alakja. 1967-ben Oscar-díjat nyert a Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjével. Játszott több magyar filmben – Szívzűr, Felhőjáték, Az ajtó – és színdarabot is rendezett Magyarországon. A Katona József Színházban Carlo Gozzi Szarvaskirály című darabját vitte színre. Tanít a londoni filmfőiskolán, 2004-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést is megkapta.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek