2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Belföld

Jó, ha tudja! Így számolják ki a nyugdíjak összegét

Újraszámolják-e a korhatár előtti ellátást, a szolgálati járandóságot vagy a nők kedvezményes nyugdíját a nyugdíjkorhatár betöltésével?

A nők kedvezményes nyugdíja ugyanolyan saját jogú teljes (levonások nélküli) nyugdíj, mint a korbetöltött öregségi nyugdíj, így az összege nem változik, ha az érintett hölgy betölti a nyugdíjkorhatárát. Nincs újraszámítás akkor sem, ha dolgozott a korhatára betöltése előtt a kedvezményes nyugdíja mellett, mert ezzel plusz szolgálati időt nem szerezhetett. Viszont az ilyen munkával szerzett kereset alapján jogosulttá válik nyugdíjnövelésre, amelyet idén év elejétől már hivatalból állapít meg a nyugdíjfolyósító. A nyugdíjnövelés havi mértéke a nyugdíjjárulék alapját képező éves kereset 1/2400-ad része.


Ha a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személy betölti az öregségi nyugdíjkorhatárát , akkor a korhatár betöltésének napjától a korhatár előtti ellátás vagy a szolgálati járandóság csökkentések nélküli teljes összegét öregségi nyugdíjként kell továbbfolyósítani. (A szolgálati járandóságot, illetve az országgyűlési képviselők korhatár előtti ellátását a mindenkori szja-mértékkel azonos, idén 15%-os levonás terheli, ez szűnik meg a korhatár betöltésének napjától.) Ilyen esetben sincs tehát ismételt nyugdíjmegállapítás.

Az érintett személy abban az esetben viszont kérheti az öregségi nyugdíja összegének ismételt megállapítását, ha 2012. január 1-jétől a korhatára betöltésének napjáig legalább 365 nap szolgálati időt szerzett az ellátás vagy a járandóság mellett végzett munkája révén. (Miután a korhatár előtti ellátás és a szolgálati járandóság nem minősül nyugdíjnak, a mellette végzett munkával plusz szolgálati idő szerezhető.)


A nyugdíj összegének ismételt megállapítását a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül lehet kérni. Az öregségi nyugdíj összegét – az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától kezdődően – abban az esetben lehet ismételten megállapítani, ha az így megállapított öregségi nyugdíj magasabb a korhatár előtti ellátás, illetve a szolgálati járandóság csökkentések nélküli összegénél.

Miután a korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személy a nyugdíjkorhatár betöltésétől kezdődően a törvény erejénél fogva automatikusan öregségi nyugdíjasnak minősül, az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítása során az öregségi nyugdíjjogosultsági feltételek fennállását nem kell vizsgálni. Így ha az igénylő az öregségi nyugdíjkorhatára betöltésének napján biztosítással járó jogviszonyban áll, az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítása érdekében a jogviszonyát nem kell megszüntetnie.

Öregségi nyugdíjasként a versenyszférában végzett nyugdíj melletti munka tekintetében a korábbi kereseti vagy munkaidőt illető korlátozások is megszűnnek.

www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek