2020. május 29., péntek
Magdolna

Budapest

Jubileumi szülinap a Rexnél

Az idén 25 éves Rex Kutyaotthon Alapítvány az egyik legrégebbi állatvédő szervezet Magyarországon. Az alapítvány létrejöttekor még általános gyakorlat volt, hogy a megunt kutyákat, macskákat úgynevezett „gazdáik” egyszerűen kidobták a város szélén. Az állatvédelemmel és a felvilágosítással ekkor még nagyon kevesen foglalkoztak. Azóta negyed évszázad telt el: támogatók, partnerek és önkéntesek százai segítettek abban, hogy létrejöhessen a Rex Állatsziget, amely hazánk egyik legjobban felszerelt állatvédelmi központja. Október 7-i születésnapi rendezvényén ezt a példaértékű összefogást szeretné megköszönni és közösen megünnepelni a Rex.

A Rex Kutyaotthon Alapítvány negyed évszázados története során sokszor a legváratlanabb helyről, csodával határos módon érkezett a segítség az alapítvány fennmaradása érdekében. Egy civil szervezet életében minden támogatás sokat jelent, legyen szó adományozásról, örökbefogadásról, önkéntes munkáról vagy akár egy Facebook poszt megosztásáról. Az egész napos ingyenes születésnapi rendezvény az összefogás ünneplése lesz; a torta és a szórakozás mellett előkerülnek a legmeglepőbb történetek is az elmúlt 25 évből, melyek közül az alábbiakban is bemutatunk néhányat.


Kuytás bemutatót is láthatnak majd az érdeklődők (Fotó: Keresztesi Balázs)

Kuytás bemutatót is láthatnak majd az érdeklődők (Fotó: Keresztesi Balázs)

A spanyol viasz

Több mint 25 évvel ezelőtt egy fiatal állatorvos, dr. Király Péter hozta létre a Rex Alapítványt. Az alapító azonban nem csak a „tüneteket” szerette volna kezelni, hanem magát a „betegséget” is, vagyis az elhagyott állatok befogadása mellett a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett a diákok oktatására és a felelős állattartás népszerűsítésére. Erre Magyarországon 1992-ben még kevésbé volt példa, így -hogy ne kelljen felfedezni a spanyol viaszt- az olajozottan működő angol Dog’s Trust szervezetét vette mintául. Az angliai szervezet örömmel osztotta meg tapasztalatát, és azóta is segíti a Rex Alapítvány kibontakozását.


A Rex Kutyaotthon alapítványról

A Rex Kutyaotthon Alapítvány küldetése a kóbor állatok létszámának csökkentése és a felelős állattartás népszerűsítése. Alapítványunk az állatmentés, elhelyezés, ivartalanítás, örökbeadás, oktatás és felvilágosítás eszközeivel immár 25 éve töretlen kitartással végzi tevékenységét. Hiszünk abban, hogy Magyarországon is eljön az az idő, amikor valamennyi állatnak boldog élete és felelős gazdája lesz, és nem kell értelmetlen szenvedéstől, vagy elpusztulástól rettegnie.

Munkatársaink és önkénteseink munkájának, valamint állatbarát adományozóink támogatásának köszönhetően egyre bővül alapítványunk állatvédelmi központja, az ingyenesen látogatható újpesti Rex Állatsziget, ahol napi szinten több mint 250 állat ellátásáról gondoskodunk. Szemléletformáló programjainkon több mint tízezer gyermek és felnőtt sajátíthatja el évről évre, hogyan válhatnak kedvenceik felelősségteljes gazdájává.

Egyedül nem megy

Az első magyarországi segítség egy reklámstúdiótól érkezett, mely éveken át igényes kiadványok készítésével állt ingyenesen az induló Rex Kutyaotthon Alapítvány mellé. A Rex Állatsziget területét Újpest Önkormányzata bocsátotta az alapítvány rendelkezésére, akik Budapesten egyedüliként voltak nyitottak a kezdeményezésre. Az Állatsziget létrejötte és folyamatos fejlődése sok ezer jóindulatú állampolgár, számos cég, önkéntes és néhány hagyatékozó nagyvonalú támogatásának eredménye.

A kutya, akiért Rolls Roys érkezett

A Rex Alapítványtól már több mint 10.000 állatot fogadtak örökbe, köztük Attila kutyát, aki egy bajor hercegnőnél talált új otthonra. Michaela W. a magyar vizslákért rajongott, de mindenképpen mentett kutyát szeretett volna örökbe fogadni. A dolgozók nem hittek a szemüknek, amikor egy Rolls Roys gördült be a Rex Állatsziget kapuján, hogy egészen Németországig vigye Attilát, aki Michaela kastélyában külön lakosztályt kapott. A 12 esztendőnyi boldog együttlét emlékére a hercegnő adományaként Attila bronz szobra nemsokára kiállításra kerül az Állatszigeten.

A kutyák munka közben érik a legjobban magukat (Fotó: Keresztesi Balázs)


Bármi is a kérdés, a válasz az oktatás

A nehéz sorsú kutyák azonban valójában nem igényelnek kastélyt, „csupán” egy felelős gazdát. Ezért működik oktatóközpont a Rex Állatszigeten, ahol felnőttek és különösen a gyerekek megtanulhatják a felelős állattartás alapjait. A Rex oktatóprogramjain, szemléletformáló nyári táboraiban több 10.000 gyerek fordult meg, köztük az egy 10 éves kisfiú, aki egy napon azzal fordult a Rex Alapítványhoz, hogy az állatotthonnak szeretné felajánlani a születésnapi ajándékát.

Ezt a széleskörű összefogást szeretné a Rex Kutyaotthon Alapítvány megünnepelni október 7-én a Rex Állatszigeten egy egész napos ingyenes rendezvényen, ahol a két- és négylábúakat is kényeztető programok várják. Az egész Állatsziget egy igazi születésnapi fergeteggé alakul egy napra: flash mob táncos és zenés programok mellett csuhébaba és csuhéállat készítés, kreatív társasjátékok, bábszínházi előadás és sok-sok további meglepetés várja a gyerekeket. Amíg a legkisebbek játszanak, a szülők többek között élvezhetik Mujahid Zoltán akusztikus koncertjét, megnézhetik a Rex Tanoda bemutatóját vagy részt vehetnek egy ingyenes állatorvosi tanácsadáson. További részletek az esemény Facebook oldalán (http://bit.ly/2eFhtiG) és a rex.hu weboldalon.


A születésnapi rendezvény mellett a Rex egy konferenciát is szervez októberre a felelős gazdiknak és az állatbarátoknak. A neves előadók részvételével megrendezésre kerülő tréning a kutyák és macskák testi és lelki problémáiról valamint azok kezeléséről ad átfogó tájékoztatást. További részletek a rex.hu oldalon.

A rendezvény védnöke Dr. Zsigmond Barna Pál, Újpest alpolgármestere, főtámogatója az Inecto Magyarország, az állatkísérlet-mentes kozmetikumok gyártója. Külön köszönet illeti Újpest Önkormányzatát.

További információ: www.rex.hu, www.facebook.com/rexalapitvany

Kapcsolódó Cikkek

 • Vigyázat, csalok!

  Vigyázat, csalok!

  Virtuális kiállítás eleveníti fel a mágia kiváló magyar mestere, Rodolfo munkásságát.

 • A derbivel folytatja az Újpest

  A derbivel folytatja az Újpest

  Az Újpest FC, amelynek játékosai a leállás ideje alatt is szorgalmasan készültek a folytatásra, egy rendkívül érdekes meccsel folytatják.

 • Balkonkertész kerestetik

  Balkonkertész kerestetik

  Terézváros – Járványhelyzeten kívül is ötletes és értelmes tevékenységnek tűnik egy nagyvárosban a balkon-…