EUR: 348,77 Ft
CHF: 326,35 Ft
2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Egyéb Békéscsaba

Kerékpáros túra Arany emlékére

2017. március 2-án ünnepelte az ország Arany János születésének 200. évfordulóját. Békéscsabán eddig is számos program valósult meg az emlékév jegyében, most pedig egy újabbra kerülhetett sor.

A Fenntartható Térségért Alapítvány Békéscsaba önkormányzatával együttműködésben egy kerékpáros emléktúrát szervezett a közelmúltban Nagyszalontára, Arany János szülővárosába, idén már második alkalommal. A túra megszervezésével az volt a fő cél, hogy ismét felelevenítsék Arany János szellemét, valamint népszerűsítsék a kerékpáros közlekedést Békéscsaba és Nagyszalonta között.


A kerékpáros menet szeptember 16-án, szombaton reggel indult Békéscsabáról Nagyszalontára a békéscsabai Városháza elől, a Szent István térről, majd a Békéscsaba–Gyula–Sarkad–Méhkeréki határátkelő–Nagyszalonta útvonalon haladt tovább.

A bringások megtekinthették Arany János szülőházát, ahol tárlatvezetést is tartottak nekik. A résztvevőktől azt kérték a program meghirdetésekor, hogy keressenek egy számukra kedves Arany-verset, nyomtassák ki, és hozzák el magukkal. Ezeket a verseket ünnepélyes keretek között a költő szülőházában helyezték el. Ott és a további helyszíneken színművészek, ismert közéleti szereplők olvastak fel egy-egy gyöngyszemet az életműből.


Az emléktúra második állomásaként a csonka toronyba látogattak, amelyet szintén tárlatvezetéssel lehetett megtekinteni. Az Arany János-emlékmúzeum ma Nagyszalonta Önkormányzatának kezelésében áll, és a szalontaiak által csonka toronynak nevezett műemlék épületben kereshető fel. Az épület egy, a törökdúlás után idetelepített hajdúk által épített, védelmi célokat szolgáló torony, amelyet 1636-ban fejeztek be. Néhány évvel Arany János halála után fia, Arany László édesapja hagyatékának jelentős részét Szalonta városának adományozta. Ebből egy kiállítás, emlékszoba nyílt, majd az Arany János Művelődési Egyesület megvásárolta az évtizedek óta kihasználatlan csonka tornyot, és Arany László további támogatásával fel is újíttatta. A díszes bejárat, amelynek ékessége az Arany Jánost ábrázoló szobor, csak később, 1907-ben készült el. Ebbe a felújított épületbe költözött át ideiglenes kiállítóhelyéről 1899 augusztusában az Arany János-emlékmúzeum. Azóta megszakítás nélkül ebben az épületben látogatható.

A záróállomás a Nagyszalonta központjában lévő református templom és az azt övező szoborpark volt. Ott találhatók Bocskai István, Kossuth Lajos, Arany János, valamint a közelmúlt nagyszalontai egyéniségeinek szobrai is. Arany Jánosé a költő születésének 175. évfordulójára készült el, így idén 25 éve áll a parkban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.