2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Egyéb Ózd

Kézsebészeti műtétek az ózdi kórházban

Hazánk legnagyobb kézsebészeti centruma működik a B.A.Z. Megyei Kórházban, ahol kilenc kézsebész évi 2500 műtétet végez. Ismertségükről, tekintélyükről elég annyit elárulni, hogy Magyarországon a szakmai képzéseket és a legtöbb külföldi előadást többségében miskolci orvosok tartják. Ebből a nívós orvosi gárdából dr. Bélteczki János mb. kórházigazgatóvá történt kinevezése óta heti egy alkalommal Ózdra is jut kézsebész.

A miskolci kézsebészeti centrumot prof. dr. Szabó Zsolt baleseti sebész főorvos vezeti, aki egyben a Magyar Kézsebészeti Társaság elnöke és a kézsebészeti világszövetség főtitkári tisztének betöltése mellett két egyetem címzetes docense.


– A Marosvásárhelyi Orvosi Egyetemen 1986-ban kaptam orvosi diplomát, majd a politikai változások után 1989-ben érkeztem Magyarországra. Jókor kerültem jó helyre, mert hamarosan lehetőségem nyílt arra, hogy ösztöndíjat kapjak és abból svéd, francia és japán kórházakban elsajátíthassam a kézsebészeti szakmát. Elmondhatom, a világ legjobb szakembereitől tanultam a gyógyítás különféle technikáit, tapasztalataimat pedig itthon kamatoztatom – nyilatkozta lapunknak Szabó professzor.

A francia nagyvárosban, Nizzában rábízták a kézsebészeti ellátás megszervezését, a gyakorlati munkája pedig napi 6–10 műtét elvégzéséből állt. A világ számos kórházába kapott már meghívást, de híres zenészeket és más ismert embereket is műtött, akik ragaszkodtak személyéhez. Csakhogy a sebészetnek ebben a szegmensében robbanásszerű fejlődés zajlik, ami azt is jelenti, hogy a tanult dolgok öt év alatt elévülnek. Lazítani tehát nem lehet, folyamatában követni kell a szakirodalmat és a legújabb diagnosztikai eredményeket.


A kézsebészetet egyébként azért tartja fontos szakmának, mert keze csak az embernek van és az amellett, hogy létfontosságú, felépítése is bonyolult. Olyan nagyszámú az érző és mozgató funkciója ennek a szervnek, hogy idáig a sok-sok kísérlet ellenére még nem sikerült tökéletes kézprotézist gyártani.

2017 júniusában Budapesten tartották meg az ötnapos Európai Kézsebészeti Kongresszust, amit dr. Szabó Zsolt szervezett. Ezen 1800 kézsebész vett részt és 600-tól több előadás hangzott el, a rendezvény sikere pedig tovább öregbítette a magyar kézsebészet rangját a kelet-európai térségben.

A kézsebészeti műtétek ózdi indulásával kapcsolatban baráti ismeretségét említi meg. A megyei kórház orvosszállóján ismerték meg egymást Bélteczki főorvossal, aki kinevezése után megkérdezte, volna-e kapacitásuk ózdi műtétek elvégzésére. Dr. Szabó Zsolt a lehetőséget személyesen vizsgálta meg, és ő lepődött meg a legjobban, amikor azt látta, hogy az Almási Balogh Pál Kórház világszínvonalú műtővel rendelkezik. Ez döntő szempont volt, azóta heti egy napon a miskolci orvosok 4-5 műtétet hajtanak végre Ózdon, vagyis nem a betegek utaznak Miskolcra. Ebbe beletartozik a baleseti sérülés, a tenyérzsugor vagy a klaviatúra és a mobiltelefon billentyűzete által okozott problémák műtéti úton történő elhárítása is.

A csütörtökönkénti kézsebészeti rendelésre a betegirányításon kell időpontot kérni. A beteg 1-2 héten belül találkozik orvosával, aki eldönti, szükség van-e műtétre, s ha igen, megjelöli annak időpontját.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.