EUR: 345,07 Ft
CHF: 320,69 Ft
2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Extra

Ki a legértékesebb szuperhős?

A szuperhős biznisz igencsak kifizetődő lett az utóbbi 1-2 évtizedben a legnagyobb hollywoodi stúdiók számára, mivel az emberek csak úgy tódulnak, hogy láthassák gyerekkoruk legnépszerűbb figuráit a nagyvásznon. Vannak jobban és rosszabbul sikerült próbálkozások, de egy-két kivétellel mindegyikről elmondható, hogy jelentős milliókat vagy milliárdokat hozott az alkotóinak.  

Vasember

Filmek száma: 7 film


Eddigi bevétel: 6,97 milliárd dollár

Nem csak a vásznon, de a “való életben” is Tony Stark a legjobban kereső szuperhős. A hiperlaza playboy a Marvel legbeváltabb figurája, hiszen filmenként átlagosan majd’ 1 milliárd dollárt termelt a Robert Downey Jr. nevével fémjelzett karakter. Sokak szerint a siker titka egyértelműen a kétszer Oscar-jelölt színész szerepeltetésében rejlik, aki szinte önmagát alakítja a vásznon, nem beszélve arról, hogy melyik fiatal srác, vagy családapa ne szeretne egy kicsit Vasemberré válni, aki nemcsak hogy megmenti a világot, de kőgazdag és a világ legjobb női tapadnak rá. A playboy szerepe igencsak kifizetődő az 52 éves, exdroggfüggő sztárnak, aki a legutolsó marveles kalandjaiért 50 milliós rekordgázsit rakhatott zsebre.


05.02.08
 Robert Downey Jr. , Credit line: Profimedia, Planet

Amerika kapitánya

Filmek száma: 5 film

Eddigi bevétel: 5,16 milliárd dollár

Sokáig kétséges volt, hogy Chris Evens sikerre tudja-e vinni a második világháborúban “felduzzasztott” szuperkatona szerepét, ugyanis az első film csak mérsékelt sikert aratott a nézők körébe, miközben a kritikusok az egekig magasztalták. A míves írások elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy újabb mozgóképeket készítsenek, ami a színész pénztárcájának is jót tett, hiszen míg az első filmért “csak” 300.000 dollárt fizettek neki, addig a második Bosszúállókért már közel 7 millió dollár ütötte a markát. A szó szerint tökéletes testű Rogers kapitány minden évtizedben szembenéz a világ bajaival, teszi ezt csillagos ruhájában és az amerikai zászló színeiben pompázó pajzsával.

Prod DB © Marvel Enterprises / DR
 Chris Evans
Credit line: Profimedia, Visual movies

X-men

Filmek száma: 10 film

Eddigi bevétel: 4,99 milliárd dollár

A több tucatnyi mutánst felvonultató filmsorozatban szinte mindenki tud valamelyik extrém képességgel rendelkező karakterrel azonosulni, hiszen az alkotók nagyon ügyesen a kívülállósság érzésére játszottak rá a szereplők megalkotásánál, amit a legtöbb ember megtapasztalta már a kamasz évei alatt. A trilógia első három darabja kiváló kritikákat kapott, ám a híres mutáns iskola növendékeinek és tanárainak fiatalabb éveit bemutató újabb epizódok már nem váltották be teljességgel a hozzájuk fűzött reményeket. ( A producerek ennek ellenére most adtak zöld utat a Dark Pheonix című epizódnak, melyben visszatér Michael Fassbender, James McAvoy és az Oscar-díjas Jennifer Lawrence is) Különálló filmet eddig csak Farkas és Deadpool kaptak az X-univerzumból, de a producerek tervei szerint ez a közeljövőben változni fog.

Hugh Jackman
Credit line: Profimedia, Film Stills

Batman

Filmek száma: 10 film

Eddigi bevétel: 4,9 milliárd dollár

Az unatkozó milliárdos, akitől rettegnek Gotham gonosztevői és az anyját ugyanúgy hívják, mint Supermanét…ő Batman. Az árva Denevéremberről a 60-as években készült kultikus (és mai szemmel nézve megmosolyogtató) sorozat, majd 1989-ben Tim Burton leforgatta a maga gótikus verzióját, melyben a Jokert alakító, háromszoros Oscar-díjas Jack Nicholson lopta el a show-t az igazság bajnoka elől. A kilencvenes évek második felében Joel Schumacher vette át a stafétabotot és készített két, már-már az ostobaság határát súroló epizódot, hogy végül 2005 Christopher Nolan új életet leheljen a karakterbe. Ebbe nagy segítségére volt Christian Bale, aki vitán felül a legjobb Batman, bár a legutóbb Ben Affleck is igen meggyőző volt az öregedő és alkoholista igazságosztó szerepében a Batman vs. Superman című opusban.

Christian Bale et Heath Ledger
 Credit line: Profimedia, Visual movies

Pókember

Filmek száma: 6 film

Eddigi bevétel: 4,43 milliárd dollár

A tini hálószövögető, akinek fenekestül felfordul az élete, miután megcsípte őt egy mutáns pók, de még így is lúzer maradt. A Tobey Maguire-féle trilógia második epizódja kifejezetten erősre sikeredett, a harmadik viszont már a paródia határát súrolta. 2012-2014 között Andrew Garfield és az Oscar-díjas Emma Stone tették hipszteresebbé a hangulatot A csodálatos Pókember 1-2-ben, de nem igazán váltották be a Sony reményeit. Nem kevés zöldhasú és tárgyalás után a piros pizsis szuperhős átugrott a Marvelhez (ahova eredetileg is tartozott) és egy igazán erős hangulatú epizódban csatlakozott a Bosszúállók brigádjához, így további filmekben várható a feltűnése a következő években Tom Holland alakításában.

Tom Holland, no, Credit line: Profimedia, Xposurephotos

Thor

Filmek száma: 6 film

Eddigi bevétel: 4,06 milliárd dollár

A viking Isten leginkább az őt alakító Chris Hemsworth miatt működik, akinek mérnöki pontossággal alkották meg a teste minden porcikáját. Az kétségtelen, hogy a közel két méter magas, szobortestű sztár nem a Sztanyiszlavszkij-iskolában sajátította el a színészetet, és erős a gyanúnk, hogy az Oscar-ceremóniákon csupán vendégként lesz jelen a jövőben, de legyünk őszinték: nem a díjnyertes alakítások miatt vesznek emberek milliói mozijegyet Thor legújabb kalandjaira. Az Oscar-díjas színészek viszont annál inkább kedvelik a skandináv/germán mitológia hősének kalandjait, hiszen olyan sztárok szerepelnek bennük, mint Natalie Portman, Anthony Hopkins vagy a novemberben bemutatásra kerülő harmadik epizód főgonoszaként Cate Blanchett.

Chris Hemsworth
 Credit line: Profimedia, Visual movies

Hulk

Filmek száma: 4 film

Eddigi bevétel: 3,42 milliárd dollár

Filmes értelemben egy igazán vitatható karakter, aki önmagában sajnos nem képes sikerre vinni egy filmet. Először 2003-ban próbálkozott vele a kétszeres Oscar-díjas Ang Lee, Eric Bana és Jennifer Connelly főszereplésével, azonban se anyagilag se kritikailag nem durrant nagyot az indulatkezelési problémákkal küszködő zöld óriás filmje. Hasonló volt a helyzet 2008-ban, ahol Edward Norton lágy alakítása és a filmvásznon legtöbb könnyet elhullajtó Liv Tyler egy még rosszabb filmhez adták a nevüket. A Bosszúállóknak azonban oszlopos tagja Hulk, így a háromszor Oscar-jelölt Mark Ruffalo-t kérték fel a producerek, aki kellően intelligens és tehetséges színész ahhoz, hogy karizmatikus jelenlétével emeljen a film színvonalán. Különálló filmet nem valószínű hogy kap a karakter, azonban még párszor biztos láthatjuk asszisztálni más Marvel filmekben.

The Hulk, , Credit line: Profimedia, Everett

Superman

Filmek száma: 7 film

Eddigi bevétel: 2,41 milliárd dollár

Meglepő frissességet hozott 1978-ban Richard Donner Supermanjének technikai újításai a filmvilágba, Christopher Reeve főszereplésével. Az alsógatyáját kívül hordó kriptoninak megsemmisül a szülőbolygója és a Földön kell megállnia a helyét és jó célra fordítani a szupererejét. Azonosulni viszont nehéz volt a “földönkívüli” karakterrel, ami a filmek bevételén és kritikáin is meglátszott. Reeve négy filmben alakította a köpenyes hőst, de csak az első rész aratott sikert. 2006-ban az első X-men filmek atyja, Bryan Singer készített filmet az ausztrál Brandon Routh-al, azonban ez a film bukásnak bizonyult. 2013-ban Henry Cavill és Zack Snyder rendező egy sokkal sötétebb megvilágításba helyezte a sztorit, ami a kritikusoknak nem igazán jött be, ám a közönség sok-sok millió dollárral hálálta meg az igyekezetüket.

 

Brandon Routh no, Credit line: Profimedia, Ferrari

Wonder Woman

Filmek száma: 2 film

Eddigi bevétel: 1,63 milliárd dollár

Az első egész estés női szuperhősfilmre 2017-ig kellett várnunk. (ha csak nem számoljuk bele az olyan bohóságokat, mint A szuper exnőm, Uma Thurman főszereplésével) A legmeglepőbb a dologban, hogy nem a Marvel, hanem a DC Comics tette meg ezt a történelmi lépést és hát aki mer, az általában nyer is. A történet legnagyobb nyertese egyértelműen Gal Gadot, aki igazi élettel tölti meg ennek az amazonnak a karakterét, nem beszélve azokról a fizikai bravúrokról, melyeket többször is végrehajt a filmvásznon. Novemberben újra láthatjuk őt Az Igazság Ligája című film első felében, majd 2019-ben mutatják be a Wonder Woman kettőt, szintén Gadot főszereplésével.

GAL GADOT no, Credit line: Profimedia, Album

A galaxis örzői

Filmek száma: 2 film

Eddigi bevétel: 1,63 milliárd dollár

Amíg a DC a nőket szólította meg, addig a Marvel a humor és a retro oltárán áldozott A galaxis őrzői filmekkel. A finoman szólva is eklektikusra sikerült banda vezetője Peter Quill  vagyis Űrlord a Marvel istálló egyik legmókásabb alakja és akkor még nem beszéltünk a gépfegyverekkel is kiválóan zsonglőrködő mosómedvéről, Mordályról és gyilkos házi kedvencéről, a faformájú Groot-ról. Az első film 2014 igazi sleppere hitje volt, az idei folytatás szintén hatalmas sikert aratott világszerte, többek között David Hasselhoff szürreális vendégszereplésének köszönhetően.

Guardians Of The Galaxy Credit line: Profimedia, Hollywood Archive

Fantasztikus négyes

Filmek száma: 3 film

Eddigi bevétel:  787 millió dollár

Ők az igazi “bukottak még” kategória, ugyanis sem a megfelelő színészeket, sem a megfelelő rendezőt nem sikerült megtalálni a három “fantasztikus” filmhez. Az első két, Tim Story nevével fémjelzett epizód isteni izgalmak nyújt egy vasárnap délutánon, miután kellemesen elnyomott minket édesanyánk rántott csirkéje és almás pitéje, de a mozijegy árát sokan sajnálták rá és a kritikusok se biztatták a rajongókat a tülekedésre. 2015-ben Josh Trank próbálkozott a szuperűrvihart túlélő négyes kalandjainak újragondolásával, de még nagyobb bukás lett belőle, ezért a közel jövőben szinte biztos, hogy nem készül újabb film Mr. Fantasztikus, Fáklya, A lény és Láthatatlan kalandjaiból.

Chris Evans, Ioan Gruffudd, Jessica Alba és Michael Chiklis
no, Credit line: Profimedia, Hollywood Archive

Daredevil/Elektra

Filmek száma: 2 film

Eddigi bevétel: 235 milliárd dollár

A 2003-as Daredevil egy dologra volt csupán jó: Ben Affleck végre elhagyta Jennifer Lopez-t, összejött Jennifer Garner-el, akit három gyerekkel ajándékozott meg. A vak szuperhős története elég bárgyú önmagában is és sajnos se Affleck játéka, se a rendezés nem tudott rajta segíteni. Az egyetlen értékelhető pont Elektra karaktere volt, aki pár évvel később kapott egy különálló filmet, de az már a nézhetetlen kategóriát súrolta.

DAREDEVIL [US 2003] BEN AFFLECK és JENNIFER GARNER Credit line: Profimedia, Mary Evans Picture Librar

Zöld lámpás

Filmek száma: 1 film

Eddigi bevétel: 219 milliárd dollár

Ryan Reynold ezzel a filmmel akart kitörni a bugyuta vígjátékok és romantikus limonádék világából, mielőtt úgy járna, mint Hugh Grant. (aki egyébként a tavalyi Florence című film óta reneszánszát éli) Nos, nem ezzel a filmmel kellett volna próbálkoznia, melynek minden egyes perce kínos. Affleck-hez hasonlóan, Reynolds szintén összejött a partnernőjével, Blake Lively-vel, akivel azóta is boldog házasságban élnek. Szerencsére Ryan tanult a hibából és jó érzékkel vállalta be a pánszexuális Deadpool szerepét, mellyel közel négyszer annyi bevételt termelt, mint a zöld borzalommal.

GREEN LANTERN, l-r: Blake Lively és Ryan Reynolds,, Credit line: Profimedia, Everett

Kapcsolódó Cikkek