2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Tech

Kipróbáltuk az iOS 11-et, ezekkel az újításokkal frissít az Apple

Mint arról kedden mi is beszámoltunk, az Apple bemutatta új termékeit és szolgáltatásait, köztük két új iPhone okostelefon-modellt. Ezzel együtt bejelentették az almás telefonokon, táblagépeken futó operációs rendszereinek sorban következő legújabb verzióját, az iOS 11-et. A fejlesztői béta rendszer már letölthető és telepíthető, azonban mint azt ezeknél a verzióknál mindig kiemeljük: ne próbálják ki otthon. Ha mégsem tud várni a hivatalos megjelenésig, akkor a béta verzió előtt mindenképpen készítsen biztonsági mentést! Azt pedig ne feledje, ha biztonsági mentést készít egy olyan készülékről, amelyen az iOS béta verziója fut, a biztonsági mentés nem fog működni az iOS korábbi verzióival.

Mindenek előtt szeretnénk leszögezni, hogy hogy senki ne számítson világot megváltó újításokra, azonban az új rendszer több részét is kellőképpen átszabták. Nézzük, mire is számíthatnak a felhasználók a szeptember 19-én hivatalosan megjelenő iOS 11-től.


Még dinamikusabb képek

Ismétlés

Live Photóidból poénos, ismétlődő videót készíthet. Nincs més dolga, mint kiválasztani egy képet, vagy nézze meg, hogy a Fotók app szerint mely képeket lenne érdemes ismételve lejátszani.


Oda-vissza

Vége a bumerang appoknak, tegye hátramenetbe a Live Photókat. Ha lefutott az effekt, visszaáll a kezdőpontra.

Hosszú expozíció

Örökítse meg egyetlen képen az idő múlását egy gyönyörű effekttel, amire régebben csak a tükörreflexes fény­képezőgépek voltak képesek – ragyogó fénycsóvákat húzhat az égre a tűzijátékok fényeiből, vagy festőien szép ködfüggönyt varázsolhat a víz­esésekből.

Progresszív szűrők

A klasszikus fényképészeti stílusokat megidéző új szűrőkkel az iPhone kamerája szintet lép. A portrék kifejezőbbek, a bőrtónusok pedig természetesebbek lesznek. A következő generációs képtömörítési technológiának köszönhetően már feleakkora fájlméretben, mégis változatlanul kiváló minőségben fotózhat.

Megújul az App Store

Az App Store-t az alapoktól tervezték újra. Ezen túl még könnyebben fog rátalálni a legfontosabb és legújabb appokra és játékokra. Az áruház a rengeteg egyéb tartalom mellett naponta meg­jelenő szakértői cikkeket, egy játékoknak fenntartott külön lapot és különféle alkalmazáslistákat is kínál. Az appok meg­jelenése óta talán ez a legnagyobb durranás az App Store-ban.

Semmiről nem marad le ezentúl /Fotó: Apple.com

Semmiről nem marad le ezentúl /Fotó: Apple.com

Appok az üzenetekben

Egyedi módon dobhatja fel mások napját. Osszon meg matricákat, emojikat és játékokat a barátaival, ismerőseivel: csak lapozzon az ujjával az újratervezett alkalmazásfiókban.

Spotify babérokra tör az Apple Music

Ettől fogva barátaival és ismerőseivel is megoszthatja kedvenc zenéit, előadóit, mindez pedig fordítva is működik. Lehet saját Apple Music-profilja, amelyben láthatjátok a többiek által megosztott lejátszási listákat, sőt azt is, ki milyen albumokat és rádióadókat hallgat a leggyakrabban.

AirPlay 2.: Otthon, hangos otthon

Az új AirPlay 2 technológiával akár otthoni hangrendszerét és a házban elhelyezett hangszóróit is vezérelhet. Egyszerre játszhatja le ugyanazt a számot a konyhában és a nappaliban. Szobánként beállíthatja a hangerőt, de akár ugyanazt a számot is elindíthatja az összes hangszórón tökéletes szinkronban.

Alakítsa úgy, ahogyan Ön szereti!

Megújult vezérlőközpont

Az iOS 11 újratervezett Vezérlőközpontját teljesen magára szabhatja. Így azonnal elérheti a leggyakrabban használt alkalmazások, eszközök beállításait, de akár egy hangjegyzet vezérlőt is kipakolhat, nehogy elszálljon az ihlet. A vezérlőközpont teljes szimbiózisban él az Otthon app vezérlőivel. Akár egy érintéssel lejjebb veheti nappalija világítását is, a 3D Touch technológiával pedig még több parancsot hívhat elő.

Értesítésed egy ujjnyi távolságra a zárolt képernyőn

A zárolt képernyő még praktikusabb lett. Fentről rolószerűen húzhatja le az összes értesítést tartalmazó képernyőt, amelyen egyszerre láthatja a legutóbbi és az elmulasztott értesítéseket.

Ha vezetsz, ne telefonálj!

Az iPhone mostantól felismeri, ha éppen vezet. Ezért gondoskodik arról, hogy ne vonják el a figyelmét hívások, üzenetek és értesítések a kocsiban. Ha valaki üzenetet írnak, vagy telefonálna, automatikus értesítést kap arról, hogy a volán mögött ül.

Ne tévedj el a bevásárlóközpontban!

Akár messzi kalandokra is indulhat, de akár a plázában is tökéletesen elnavigál a Térképek app. A világ több száz repülőteréről és bevásárlóközpontjáról talál az alkalmazásban részletes térképeket. Megtudhatja például, hogy milyen éttermek vannak a reptéri tranzitban, vagy milyen üzletek a pláza második emeletén.

QuickType billentyűzet

Egyik kezedben kávésbögre, másikban az iPhone? Esetleg a gyerkőc szinte minden kezét lefoglalja? Semmi gond, itt a megoldás! Nyomja meg hosszan az emojigombot vagy a földgömböt billentyűzetén, majd válassza ki az egykezes gépelési opciót. A billentyűk azonnal közelebb ugranak a hüvelykujjadhoz.

Automatikus beállítás

Ha új iPhone-ja vagy iPade van, tartsa közel egy iOS-eszközhöz, hogy automatikusan bejelentkezhessen az Apple ID azonosítójával. A rendszer a beállításait és a tartalmak nagy részét azonnal és biztonságosan importálja.

+1 Natív QR-kód támogatás a Kamera alkalmazásban

Igaz, erről az Apple néhány éve már lekésett, de ugye ahogy a mondás tartja, jobb később, mint soha! Az iPhone felhasználónak feltűnt, hogy Dunát lehet rekeszteni az App Store-ban található QR-kód alkalmazásokkal. Van köztük itthon teljesen használhatatlan is, de köztük akad néhány jobb, használható darab is. Nos, az iOS 11-ben ettől kezdve ez is alapól elérhető, ugyanis a kamera alkalmazás natív QR-kód támogatást kapott.

Na pánikoljon, itt a pánik gomb!

A Beállításokban kapott helyet a Emergency SOS lehetőség, aminek ha bekapcsoljuk az Auto Call lehetőségét, ha ötször gyors egymásutánban rányomunk a bekapcsológombra, akkor az iPhone automatikusan tárcsázza az általunk korábban megadott telefonszámot.

Rögzítsen mindent, itt a képernyőfelvétel

Az új operációs rendszernek köszönhetően a Control Centerből elindíthatunk egy képernyőfelvételt a készülékünkön is, így minden rögzíthet majd a kamera. Ez hatalmas segítség lehet akár egy cikk illusztrálásánál, de számtalan más lehetőséget is rejt magában ez az újítás.

A felsorolt újításokon túl egyébként néhány ikon is megváltozott, de a hívásnapló és más gyári applikációk betűtípusa is erőteljesebb, szembetűnőbb megjelenést kapott. Az Apple nem reklámozza, de akár olyan beállításra is lehetőségünk van, hogy a nem használt alkalmazásokat automatikusan törölje a készülék, melyek később azért visszaállíthatóak, ha meggondolnánk magunkat. Ezt az opciót majd a Beállítások menüpont alatt található karbantartó üzemmódnál éri el.

iOS 11Egy szó, mint száz, van itt frissítés, ráncfelvarrás, optimalizálás dögivel. Igaz, nem esünk tőle padlóra, hiszen más cégek készülékeinél ezeknek egy része már régen elérhető. Nekem, mint igazi elkötelezett márkahű felhasználónak nehezemre esik leírni, de úgy érzem, hogy az Apple már egyre inkább követi, mint diktálja a trendet. Ez persze nem azt jelenti, hogy elégedetlenek vagyunk az új rendszerrel, csupán csak annyit, hogy mindezt hamarabb is megkaphattuk volna.

Azon viszont senki ne lepődjön meg, ha néhány alkalmazás nem indul telepítés után készülékén, ugyanis az iOS11-gyel megszűnik a 32 bites alkalmazások támogatása, ami nem meglepő. Az iPhone-okban igen régen dolgozik 64 bites processzor, így nem csoda, hogy a 32 bites kódokat használó appokkat teljesen száműzi készülékeiből a cégóriás. Ahhoz viszont kétség sem fér, hogy a felhasználók szeretni fogják az új mobilos operációs rendszert, hiszen meglepő módon a készülékemen futó legfrissebb béta verzió akadás és fagyás nélkül hasít, mint a szél.

Még egy fontos dolog! Kizárólag ezeken az eszközökön érhető el szeptember 19-től az iOS 11:

iPhone

 • iPhone X
 • iPhone 8
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone 7
 • iPhone 7 Plus
 • iPhone 6s
 • iPhone 6s Plus
 • iPhone 6
 • iPhone 6 Plus
 • iPhone SE
 • iPhone 5s

iPad

 • 12,9 hüvelykes iPad Pro
  2. generáció
 • 12,9 hüvelykes iPad Pro
  1. generáció
 • 10,5 hüvelykes iPad Pro
 • 9,7 hüvelykes iPad Pro
 • iPad Air 2
 • iPad Air
 • iPad
  5. generáció
 • iPad mini 4
 • iPad mini 3
 • iPad mini 2

iPod

 • iPod touch
  6. generáció

Az okostelefon-eladások folyamatos növekedését jelzi az IDC

Az IDC prognózisa szerint 2021-re 1,73 milliárdra emelkedik a világpiacon értékesített okostelefonok száma a 2016-os 1,47 milliárdról. A forgalomnövekedés üteme 2015-ről 2016-ra csökkent első alkalommal egyjegyű mértékre, 2,5 százalékra. Az IDC szerint viszont az ötéves előrejelzési periódusban, az új kereslet jelentkezése és a készülékek stabilan kétéves csereciklusa miatt, átlagosan évi 3,3 százalékos forgalomnövekedésre lehet számítani. Az operációs rendszerek küzdelmében nem történt és nem is várható lényeges változás. Darabszám szerint az iOS mindig is 14-15 százalékot, az Android pedig nagyjából 85 százalékot tudhatott magáénak az okostelefonok forgalmából, a többi operációs rendszer pedig a fennmaradó részen osztozkodott.

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek