2020. június 07., vasárnap
Róbert

Egyéb Sopron

Kóczán Péter a minőségi kultúráért dolgozik

Kóczán Péter a soproni kulturális élet megkerülhetetlen alakja. A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjeként mozgalmas időszakon van túl, a Pro Kultúra munkatársaként pedig szép kihívások várnak rá a közeljövőben.

– A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar nemrég kiemelkedő hangversenyt adott a Fertőrákosi Barlangszínházban és kiegyensúlyozott pályán működik. Ön is így látja?
– Fontos, hogy minden koncert hiteles és szívhez szóló élményt nyújtson a közönségnek és persze a zenészeknek is, ez teszi élővé ezt a műfajt, különben kiüresedik. A zenekar körüli jó energiákat érezzük mi is, és most azon dolgozunk, hogy folytatódhasson az az építkezés, amelyet a város támogatásával pár éve elindíthattunk.
– Mik a tervei a zenekarnak, és milyen évet zár idén?
– A felkérések és az eladott jegyek száma is gyarapszik. Jövőre is folytatjuk soproni sorozatainkat, emellett több hazai és egy kiemelten fontos németországi koncert vár ránk: „elzarándokolhatunk” névadónk sírjához Bayreuthba, a híres wagneri ünnepi játékok városába. Itt nyugszik Liszt Ferenc, aki annak idején nagyon sokat tett Richard Wagnerért.
– Hogyan látja, a komolyzene terén Sopronban milyen fejlődés mutatkozik?
– Intézményünk abban tud sokat segíteni, hogy a reális tervek sikeresen megvalósuljanak városunkban. Nagy öröm látni, hogy sok fiatal egyre tudatosabban gondolkodik művészeti projektekről, így egyre több színvonalas produkciónak lesz értő közönsége.
– Mint a Pro Kultúra Sopron egyik fő munkatársa, mit emelne ki a mostani kulturális életből?
– Nagyon fontos, hogy a barlangszínház az egész város számára katalizátorként működjön a nyári szezonban, és minél többen megérezzék ennek a különleges adottságú helyszínnek a jelentőségét. Emellett őrizni kell azokat az értékeket, hagyományokat, amelyek megadták Sopron rangját az elmúlt évszázadok során és versenyképessé tették városunkat a változó történelmi helyzetekben.
– Külföldről is szép emlékeket őriz. Milyen tapasztalatokat szerzett kint?
– Már a tanulmányaim kezdete óta rengeteget változott a világban a zene és általában a művészetek helyzete. Ázsia és Dél-Amerika fontos zenei impulzusokat küld vissza a „fehér embereknek” a komolyzenében is, ezzel együtt jó látni, hogy ez a természeténél fogva minőségcentrikus műfaj ma nem akar feltétlenül elitista lenni. Személyes élményeim között persze nagyon fontos volt jelentős művészegyéniségek megismerése, meg sok praktikus hétköznapi tapasztalat, de talán az volt számomra a legfontosabb felismerés, hogy a hazának nincs alternatívája. Még egy ilyen kozmopolita szakmában sem. Örülök, hogy itthon, ráadásul a szülővárosomban dolgozhatok.
– A sok-sok teendő mellett a családapai feladatokat hogyan egyezteti össze mindezzel?
– Egy türelmes feleség és egy támogató nagycsalád segítségével.


A szimfonikusok vezetője
Kóczán Péter jelenleg a Pro Kultúra Sopron kulturális csoportvezetője és a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője. Zenekari művészként fellépett többek között New Yorkban, Berlinben és Japánban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.