2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Egyéb Békéscsaba

Komoly üzenete van az új darabnak

A 2017/2018-as évad első darabját mutatta be a közelmúltban a Békéscsabai Jókai Színház. Tamási Áron Ősvigasztalás című alkotása drámai fordulatokkal üzeni: hűnek kell maradni gyökereinkhez, hagyományainkhoz.

Tamási Áron Ősvigasztalás című drámája csak majdnem ötven évvel a megírása után kerülhetett a nagyközönség elé. A darab az életbe vetett hitről, az újrakezdés lehetőségéről szól. A megmaradás záloga nem a kesergés, hanem az akarás, lényege az összetartozás.


A mű alaptémája: az ősi hagyományok elvetésével megszűnik az ember és a természet harmonikus kapcsolata, helyét a káosz és az erkölcsi szennyezettség foglalja el. A darab az ősi pogány kultikus szertartások hangulatát idézi meg. A drámai szituáció alapja Csorja Ambrus szokatlan végakarata. Öccse kérésére ősi áldozatot celebrál, és a havasi tisztáson máglyán égeti el testvére holttestét, hamvait összeszedi egy fazékba, és abba saját vérét is belekeveri. Amikor erre fény derül, Csorja Ádám gyilkosság vádjával törvény elé kerül, s bár a tanúk vallomása alapján kiderül az ártatlansága, „a törvényes szokások és formák megszegéséért” tíz hónapi elzárásra ítélik.

Fotó: Fekete Róbert
Igazán látványos elemek vannak a darabban

A börtön elől Gálfi Bence szökteti meg, de amikor rájönnek, hogy mindketten Kispál Julába szerelmesek, Gálfi lelövi Csorját. „Isten, Isten, igaz Isten!” – sikoltja a darab végén a meggyilkolt Csorja Ádámra rátaláló egyik szereplő. „Nem sírunk többet soha! Nekünk nem sírni kell, hanem megküzdeni a világgal!” – mondja a másik, majd rémülten összebújnak, és lassan táncolni kezdenek… A tánc az átmeneti rítusok kellékeként a megbillent egyensúly helyreállítására, az értékvesztés, az értékek transzformációja utáni rend megteremtésére szolgál. Az ősvigasztalás a negatív állapotból kivezető megoldást, az ősi, tiszta erkölcsiséget szimbolizálja.


Fotó: Fekete Róbert
Kovács Frigyes, Szőke Pál és Liszi Melinda a színpadon

Csorja Ádám alakját a Jászai-díjas Kovács Frigyes, Ambrust, a bátyját Szőke Pál alakítja, Kispál Julát Liszi Melinda játssza. Botár Márton szerepében a szintén Jászai-díjas Szélyes Imre lép színpadra, Gálfi Benceként Katkó Ferencet láthatja a közönség. A jegyző Gulyás Attila, a bíró Mészáros Mihály lesz. Nagy Róbert, Balázs Csongor és Ragány Misa székely legénykéket, törvénybírákat, csendőröket és a népet jelenítik meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.