2020. május 25., hétfő
Orbán

Egyéb Pécs

Különleges cserebőrrel robbantottak a pécsi kutatók

Egy teljesen egyedülálló módszerrel rukkoltak elő a pécsi kutatók, ami nagyban megkönnyítheti az egészségügyi képzésben tanuló diákok és orvosok munkáját. Háromdimenziós nyomtatási technológia bevonásával állítottak elő élethű, gégemetszés oktatására alkalmas szimulátor-alkatrészeket. Más modellekhez képest ezeknek a tapintása sokkal jobban hasonlít a valódi bőrhöz, illetve a gége kialakítása is teljesen megegyezik az emberivel.

Ha megvágják, akkor vérzik az a műbőr, amelyet egy fiatalokból álló pécsi csapat fejlesztett ki. Ez a fejlesztés az életmentő beavatkozásokat tudja segíteni, a műbőrön ugyanis az orvosok és az orvostanhallgatók is tudnak majd gyakorolni.


– Egy gégemetszési szimulátort terveztünk, ahol 3D-s nyomtatást használtunk fel az öntőformák kialakításához, illetve a gégemodellek előállításához, az élethű bőr elkészítéséhez pedig egy speciális szilikon mixtúrát, keveréket alkalmaztunk – mondta dr. Maróti Péter a MediSkillsLab Szimulációs Oktatási Központ tudományos munkatársa.

A speciális pécsi műbőr vérzik is (Fotó: Németh Kriszta)

Az igazira megszólalásig hasonlító bőr érdekessége, hogy ha szikével megvágják, úgy viselkedik, mint az emberi bőr. A beavatkozásokat élethűen imitálja. Ez pedig a piacon is egyedülálló innovációnak számít.
– Az egészségügyben dolgozóknak a gégemetszés mint életmentő beavatkozás elsajátítása – amihez most gyártottuk a szimulátort – elengedhetetlen. Ezzel az eszközzel pedig többször ismételve lehet gyakorolni, aminek eredményeképpen sokkal precízebben és gyorsabban tudnak majd a szakemberek beavatkozni éles helyzetben.
Reméljük, fejlesztésünk hozzájárul az egészségügyi felsőoktatás sikerességéhez – tette hozzá dr. Maróti Péter.


A pécsiek fejlesztése nemcsak a különleges tapintású műbőr, hanem hogy már a 3D-s nyomtatást is felhasználták. Ezzel szinte bármit tudnak modellezni, amire csak igény van.

Így készül a vérző bőr: két rétegben öntik ki a bőr teljes volumenét és a két réteg közé helyezik el a „vértasakokat”. Amikor az első réteg megszilárdul, akkor öntik rá a speciálisan kialakított művért, majd befedik a következő réteggel. Ha ezt megvágják, akkor vérzik.

Dr. Maróti Péter: egy gégemetszési szimulátort terveztünk, ahol 3D-s nyomtatást használtunk fel az öntőformák kialakításához (Fotó: Németh Kriszta)

– Ez kiváló példa arra, hogy különböző szakterületen dolgozó kutatók milyen jól és innovatívan tudnak dolgozni, az eredményekről pedig nem is beszélve – tette hozzá Maróti Péter. A mostani fejlesztéstől azt várják, hogy az társegyetemek és a külföldi partnerek számára is érdekes lehet.
A Pécsi Tudományegyetemen működő MediSkillsLab Szimulációs Oktatási Központ nemcsak ezt a gégemetszési szimulátort tudja felmutatni. Úgynevezett bőrvarró párnát is készítettek már, amely sebészeti beavatkozásoknál segíthet. De előállítottak agykamramodellt és injekciózási trénert, valamint műcsontokat is.

A csapat műcsontot és bőrvarró párnát is gyárt, hogy megkönnyítse az egészségügyben dolgozók munkáját (Fotó: Németh Kriszta)

Azért bármit nem tudnak elkészíteni 3D-vel és szilikonnal, de a pécsi kutatók azon dolgoznak, ha valamilyen innovatív ötlet és kérés beérkezik hozzájuk, azt megvalósítsák. Hiszen a 3D-s nyomtatás nemcsak az egészségügyben, hanem a műszaki és természettudomány területén, de még a művészetben is sokrétűen felhasználható. És Pécsen fel is használják.

Kapcsolódó Cikkek

 • Elektromos autógyár Ózdon?

  Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

 • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.

 • Balett a parkban

  Balett a parkban

  A Miskolci Balett táncosai is, akik Miskolc város napja és a közösségek hetének alkalmából szabadtéri táncimproviázciót mutattak be a Bársony János utcában.