EUR: 345,57 Ft
CHF: 321,37 Ft
2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Egyéb Hódmezővásárhely

Kultúra és hagyományok, határok nélkül

Moldvából hat gyermek és hat felnőtt érkezett Hódmezővásárhelyre, hogy bemutassák annak a sokszor elfelejtett magyar népcsoportnak a hagyományait, akiket csángó magyarokként ismerünk.

A 12 fős delegáció ellátogatott többek között a Varga Tamás Általános Iskolába is, illetve szeptember 19-én egy ünnepi műsorral is készültek a Bessenyei Ferenc Művelődési központban.

Az ünnepséget dr. Grezsa István határon túli fejlesztésekért felelős kormánybiztos nyitotta meg. Elmondta, hogy mivel a Trianon előtti országhatárok visszaállítása valószínűleg csak vágyálom marad, másképp kell tenni azért, hogy a határon túli magyarokkal ne szakadjon meg a kapcsolat, és erről gondoskodni is kell.


Dr. Grezsa István, a határon túli fejlesztésekért felelős kormánybiztos

A Kankalin Néptáncegyüttes műsora után a vendégek álltak a színpadra. Műsoruk Nyisztor Ilona pedagógus szomorkás hangulatú dalával indult, amit a lányok csoportos éneke követett. Bortos Madelina Marika egy mesével készült, ami a lusta „embörrül” és az „asszonyárul” szólt. Az ízes tájszólás és a humoros szövegkörnyezet többször fakasztotta hangos kacajra a nagyérdeműt.

Bortos Madelina Marika 11 éves, Pusztinából érkezett Vásárhelyre. Az 5. osztályos tanuló nagyon szeret énekelni és mesét mondani

A Kankalin Néptáncegyüttes felnőtt csoportjának fellépése után autentikus csángó furulyaszóval és táncokkal is elkápráztatták a fellépők a közönséget.

A vásárhelyi Kankalin Néptánccsoport is műsort adott

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Érden is mehetünk misére

  Érden is mehetünk misére

  Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a választókerületben található egyházak számára kézfertőtlenítőket biztosított, hiszen a védekezésre itt is szükség van.