2020. június 01., hétfő
Tünde

Aktuális

Lakásban vagy kertes házban? – Ezekre figyeljünk ha cicát tartunk

Örök dilemma egy felelős cicatartónál az, hogy a lakásban tartsuk-e kedvencünket vagy pedig a kertes ház által nyújtott nagyobb szabadság az, ami macskánknak megfelelő, de mit is tehetünk értük mi, ha éppen különböző élethelyzetekbe csöppenve cicatartási szokásaink is megváltoznak?

A legtöbb házi kedvenccel együtt a cicáknak is hihetetlenül fontos a szabadság, ami a macskafajták egyik kiemelkedő sajátossága közé is sorolható. Emiatt a tulajdonságuk miatt döntenek úgy sokan, hogy úgy nevezett ‘kijárós’ cicát nevelnek inkább otthonukban. Ami annyit takar, hogy a lakásban tartózkodás mellett az állat kedve, vagy épp lehetőségei szerint kimegy az udvarra/szabadba is. Kétségkívül ideális állapot számukra ez a fajta szabadság, hiszen ha hajtja őket a vadász ösztön akkor lustaságuk ellenére is a macskafélék olykor több kilométeres távokat is képesek egy nap alatt megtenni, ám ez nem azt jelenti, hogy miután kinyitottuk az ajtót már nem tartozunk érte felelősséggel. Összeszedtünk pár hasznos feltételt ahhoz, hogy kedvencünk biztonságban és kicsattanó egészségben tölthesse velünk mindennapjait akkor is, ha változnak életkörülményeink. Ilyenkor sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni a legfontosabb igényeikről is, hiszen különböző körülményeket biztosítva más-más szükségleteikre kell jobban odafigyelni. 


Cicaháló!

Ismerjük a cicákat, ők azok akik mindenen átbújnak, átmásznak, átugranak. Nehéz eléjük olyan akadályt gördíteni ami még rajtuk is kifog. Épp ezért ha úgy döntünk, hogy kiengedjük őket az udvarra, érdemes nekik létrehozni cicahálóval egy külön kis részt a kertben ahol kedvükre barangolhatnak, mégis védett közegben tudjuk kedvencünket. A lakásban élő macsekoknál is hasonló a helyzet akkor pláne, ha rendelkezünk erkéllyel, vagy terasszal. A háló használatával rengeteg ötletes és kreatív megoldás van arra, hogy cicabiztossá tegyük az erkélyünket, vagy az ablakunkat.


Napfény!

A nagyobb teret bejáró kisállatoknál ez szinte magától értetődő hiszen a legkisebb ‘napfényfoltot’ is képesek megtalálni és órákon át sütkérezni benne, főleg akkor ha a szabadban vannak. Ellenben más a helyzet akkor, ha egy jóval kisebb, kevésbe fényes esetleg erkély nélküli lakásba költözünk, ahol netalántán még a függönyök is elvannak húzva napközben, vagy akár a redőny véletlenül lehúzva marad órákon át. Ebben az esetben a cicánk nem jut elég napfényhez, aminek következménye az lesz, hogy folyamatosan hullani kezd a szőre, mivel nem érzékeli az évszak változásokat a szervezete. Nem beszélve arról, hogy vitamin hiány is kialakulhat tőle, mivel a napozás közbeni tisztogatás által jut a szervezetük  D vitaminhoz. 

Cicakaki! 

Igen, a többség számára egy kevésbé kedvelt elfoglaltság közé tartozik az alomtisztítás. Jelentősége mégis kiemelten fontos, méghozzá több szempontból is. Elsősorban a saját és a cicánk higiéniája miatt is érdemes 1-2 naponta kitisztítani azt, bármennyire is kellemetlen. Jó hír viszont, hogy egy idő után magasabb lesz az ingerküszöbünk és szinte már rutinfeladattá válik a szag és látvány gyors eltüntetése. Másrészről és talán az alomtisztítás valódi felelőssége itt lép életbe az, hogy arról a bizonyos termésről adott esetben következtetéseket vonjunk le. A gyanúsan kinéző ajándékcsomag árulkodhat a cicánk aktuális állapotáról is, ha épp valamilyen étel nem nyerte el annyira a tetszését. Persze, ha tartósan fennáll akár a hasmenés esete akkor érdemes felkeresni az állatorvost, hiszen ő kompetensebb lesz a témában mint mi. A szabadba kijáró és a dolgukat többségében ott végző cicáknál is érdemes elhelyezni a lakásban is egy almot, hogy megfigyelhessük, ha épp valamilyen ételre nem jól reagál a szervezetük.

Kaparófa!

Ez is egy olyan szempont a sok közül amit a kijárós cicák gazdái nem igazán érzékelnek, hiszen karmai koptatását a macska megoldja az udvaron akár egy fa törzsén is. De teljesen más a helyzet akkor, ha nekünk kell tudatosan figyelni arra, hogy karmai ne nőjenek túl hosszúra. Ilyenkor érdemes kifejezetten erre a célra szánt kaparófát beszerezni, akkor is ha a tapasztalat azt mutatja, hogy jobban szeretik inkább az újonnan vásárolt velúr bőr kanapé oldalán élesíteni a karmukat, vagy éppen a tölgyfából készült étkezőasztal lábai a kedvelt kaparászó hely. Ilyenkor kipróbálhatjuk azt is, hogy azokhoz a helyekhez tesszük a kaparót ahova eddig szívesen járt rosszalkodni.

Házilag is készíthetünk kaparófát, amihez rengeteg oktató videót találunk.

Macskakaja!

Rengeteg a táplálkozásukkal kapcsolatos tanácsadást találhatunk az interneten, hogy mit szabad és mit nem. Ezeket betartva is válhat unalmassá és egyhangúvá az étkezésük. Ezért lényeges néha változtatni a márkán és a típusán a készen kapható macskakajáknak, hiszen szinte mindegyik más arányban tartalmaz különböző vitaminokat és alapanyagokat. Vásárláskor célszerű nem a legalacsonyabb kategória közül válogatni, hiszen ezek nagyrészt ledarált csontot és nyesedékeket tartalmaznak amikben alacsonyabbak a kedvencünk számára fontos tápanyagok aránya. 

Szeresd!

Nem újdonság, hogy igazán elégedett és boldog csak akkor lesz bármelyik állat is, ha eleget foglalkozunk velük. Mindennap jusson idő rájuk, arra, hogy játszunk velük, simogassuk, hiszen ennek a hiányában könnyen válhatnak depresszióssá ha úgy érzik hogy csak be vannak zárva, aminek aztán fizikális jelei is megjelenhetnek. Nem mellékesen a nevelésükre is fordítsunk elég figyelmet, amit hatásosan csak a következetességgel érhetünk el.

A Lokál az állatkínzás ellen!

Nem biztos, hogy mindenben egyetértünk, de az állatkínzás elleni harc közös ügyünk! Az emberi kegyetlenség sokszor határtalan, pedig az állatok csak szeretetet adnak, védtelenek! Küldjük börtönbe az állatkínzókat! A Lokál kiáll az állatok jogaiért, kövesse a „Börtönt az állatkínzóknak” Facebook-oldalunkat. Kérünk mindenkit, aki állatokkal kapcsolatos brutalitással találkozik, írja meg nekünk a Facebook-oldalon vagy küldje el a [email protected] címre. Kövessen minket a Facebookon: https://www.facebook.com/bortontazallatkinzoknak/

További cikkeink:

Kapcsolódó Cikkek