2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Belföld

Lázár: Fontos az emberek véleménye az újabb viták előtt

A kötelező elosztási mechanizmus miatt újabb vitákra számít a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki erre hivatkozva kéri, hogy az emberek véleményt nyilvánítsanak az október elején induló nemzeti konzultáción és megválaszolják: kitartanak-e amellett, hogy Magyarország ne legyen bevándorlóország.

Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az európai politikát Soros György terve dominálja, amely szerint hitelek és adóemelések árán is évi egymillió embert kell behívni a Közel-Keletről vagy Afrikából az Európai Unióba (EU).


Értékelése szerint az EU jövőjéről még csak most indul a vita. Szóvá tette, hogy a szeptember 26-án lejáró kötelező elosztásra vonatkozó elvárás miatt a kérdésben világos álláspontot képviselő Magyarországot bélyegzik meg, miközben Máltát leszámítva nincs olyan tagállam, amely végrehajtotta volna a döntést, mindössze 28 ezer befogadandó bevándorló ügye zárult le.

Aki a magyar érdekeket veszélyezteti, az arra számíthat, hogy a magyar állammal találja magát szemben – mondta Lázár János  az új ukrán oktatási törvényről, majd a marosvásárhelyi iskolaügyről szólva. Kijelentette: a kormány mindent megtesz, hogy a magyar érdekeket védelmezze.

A politikus szégyenletesnek és elfogadhatatlannak nevezte “a magyar kisebbségek jogait durván megsértő” ukrán oktatási törvényt, kérve az ukrán elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt.

Magyarország ezt a törvényt hátbatámadásnak tekinti, “Ukrajna ezzel elveszíti egy barátját” – fogalmazott.

Lázár János kitért a marosvásárhelyi iskolaügyre is, megerősítve: Magyarország mindaddig nem támogatja Románia OECD-tagságát, amíg nem történik az iskolaügyben érdemi előrelépés.

Kapcsolódó Cikkek