EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Belföld

Létezik etikus hacker? Komoly veszélyek leselkednek ránk az interneten

A Századvég Gazdaságkutató rendhagyó konferenciát tartott csütörtökön délelőtt Budapesten. Az Etikus hackerek – a XXI. század gerillái címen szervezett találkozón előadást tartott Márton Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt vezérigazgatója, majd dr. Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos beszélt a kormány a kiberbiztonsági stratégiájáról.

Napjainkban egyre égetőbb probléma adataink megfelelő titkosítása, amivel elkerülhető, hogy azok illetéktelenek kezébe kerüljenek. Sajnos a világhálót használók nagy része nem helyez kellő hangsúlyt személyes adatainak, jelszavainak védelmére, amivel kitárja a kaput a magánélete, bankszámlája és egyéb személyes információira vadászó kiberbűnözők előtt.


Fontos, hogy ne csak az állampolgárok váljanak felelős internetfelhasználóvá, hanem az önkormányzatok és a személyes adatokat használó állami intézmények szintén biztonságosan kezeljék azok adatait is, akik lehet, hogy soha nem használták az internetet online ügyintézésre, esetleg bankolásra.

A Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos, dr. Deutsch Tamás ennek az égető problémának megoldását szorgalmazva bejelentette, hogy a kormány felülvizsgálja az ország kiberbiztonsági stratégiáját, megfogalmazza a szükséges intézkedéseket, a biztonságot szolgáló uniós szabályokat pedig a jogharmonizációs eljárásokat követően a következő egy évben átveszi.


dr. Deutsch Tamás /Fotó: Kozma Zsuzsi – 888.hu

– Szükség van a személyes adatokat kezelő állami intézmények, önkormányzatok, szolgáltatók biztonságát szabályozó előírások kimunkálására, az IT-biztonságot erősítő képzésekre és továbbképzésekre, beruházási támogatásokra is – mondta a miniszterelnöki biztos. Hozzátette, hogy a pedagógusok módszertani képzésében az internetbiztonsággal kapcsolatos tananyag is helyet kap a jövőben.

Deutsch Tamás ismertette, hogy a kiberbiztonság terén Magyarország lemaradása nem jelentős, de az EU-tagállamok rangsorában csupán a középmezőny alján helyezkedünk el. A helyzet javulásához a piaci szereplők és a felhasználók együttműködése nélkül az állami intézkedések nem elegendők, hiszen a digitális átalakulás a civil felhasználókat és vállalkozásokat is érinti – tette hozzá. Deutsch Tamás szerint a kiberbiztonságról szóló helyzetleírások sokszor az összeesküvés-elméletek szintjén mozognak, de nem túlzás azt állítani, hogy a hackertámadások mögött sokszor komoly szervezettség áll.

Márton Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója a konferencián kiemelte, hogy a veszélyek növekedésével a biztonság iránti igény is egyre erősebbé válik. Hangsúlyozta, hogy a számítógépes bűnözés hosszú távú hatásait nehéz megbecsülni, de annak árbevétele már most meghaladja a drogkereskedelemét, emellett évente 300 millió felhasználó adataival élnek vissza.

– Egyértelmű, hogy a valódi határokkal nem rendelkező virtuális tér szabályozása globális probléma, ennek megoldásában pedig szükség lehet az etikus hackerek munkájára is – fogalmazott Márton Péter.

Márton Péter /Fotó: Kozma Zsuzsi – 888.hu

Kmetty József, a Kürt Zrt. vezérigazgatója, Őry Tamás, a TR Consult ügyvezetője és Pachner Róbert, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. operatív igazgatója is azt hangsúlyozta, hogy a megfelelő adatvédelem mellett mennyire fontos a tudatos, biztonságos internetezés. Személyes tapasztalatuk szerint sokan nem tartják fontosnak a világhálón garázdálkodó adathalászok és más kártékony hackerek elleni megfelelő védekezést, ami hosszú távon komoly problémákat okozhat, az utóbbi években pedig a személyes adatokkal való visszaélés esetei is megszaporodtak.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. operatív igazgatója az intézmény közvélemény-kutatását idézve ismertette: a magyar lakosság több mint fele nem tartja veszélyforrásnak az internetet, csupán a megkérdezettek 17 százaléka érzi magát fenyegetve. Hozzátette, hogy az Eurostat felmérése szerint a magyar vállalatok alig több mint egytizede rendelkezik IT-biztonsági szabályzattal, ami jelentősen elmarad a nyugati országokban mért aránytól.

Őry Tamás, a TL Consult ügyvezetője hozzáfűzte, hogy a kis- és középvállalkozásoknál a legrosszabb az IT-biztonság helyzete. Kiemelte, hogy a virtuális térben leselkedő veszélyek exponenciálisan nőnek. Az etikus hackelést úgy definiálta: etikusnak az nevezhető, aki a szerződéses megbízás alapján előre meghatározott feladatot végez, annak eredményét pedig kizárólag a megrendelővel osztja meg, és előre meghatározott forgatókönyv szerint méri fel a sérülékenységi pontokat.

Őry Tamás és Kmetty József /Fotó: Kozma Zsuzsi – 888.hu

Kmetty József szerint a cégek rendszerint a biztonsági rendszereken spórolnak, a felhasználók pedig tömegével jutnak hozzá olyan eszközökhöz, amelyek nehezen felmérhető kiberbiztonsági kockázatot hordozhatnak.

Hubert Csaba kibernyomozó és információbiztonsági szakember, Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója és Oláh Gellért, a 888.hu újságírója arra a kérdésre kereste a választ, hogy létezik-e etikus hacker. Hubert Csaba szerint mindez nézőpont kérdése. Az elkövető számára a legtöbb esetben a „munkáért” kapott pénz is sokat számít, ám az, hogy etikus vagy nem etikus célból végez valaki kibertámadást, nem egyértelmű. Ami egy csoport vagy egy ország számára etikus, lehet, hogy egy másik számára nem az. A hackerek többsége sokszor már csak azért is kárt okoz, hogy magának és a világnak bizonyítsa tudását, az emberek feletti hatalmát a digitális világban.

Békés Márton szerint egy hacker nem lehet etikus. Ha egy informatikus megbízás alapján dolgozik, akkor hivatalos tesztelést végez, így nem nevezhető hackernek. A fogalmak ezzel kapcsolatban ugyanúgy elmosódtak és összezavarodtak, mint a reguláris és irreguláris hadviselés esetében – tette hozzá.

Szó esett a nyílt információáramlásról és az önvezető autókról is, amelyek ha rákapcsolódnak a világhálóra, akár egy jármű távoli meghackelésével egyenes az út egy sofőr nélküli terrortámadás végrehajtásához. Jó példa erre, hogy néhány évvel ezelőtt egy egyszerű iPhone segítségével simán átvették az irányítást egy páncéltörő rakéta fölött, de arra is volt példa, hogy egy második személy vette át az irányítást egy drón fölött.

Egy szó mint száz, fel kell készülnünk egy rohamosan fejlődő, egyre digitálisabb világra, amely legalább annyi hátrányt és veszélyt rejt magában, mint amennyi előnyt. Fontosak az IT-biztonságot erősítő képzések és továbbképzések, hogy az emberiség tudatos internetfelhasználó legyen, megfelelő biztonsági feltételek mellett.

Kapcsolódó Cikkek