2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Egyéb Békéscsaba

Manapság még fontosabb Szent László alakja

Szeptember 15. és 24. között idén első alkalommal csatlakozott a Munkácsy Mihály Múzeum a nagyszabású országos kezdeményezéshez, az Ars Sacra Fesztiválhoz.

Szent László képes volt egyesíteni a régi és az új hagyományokat
MTVA/Bizományosi: Lehotka László

 Az Ars Sacra Fesztivál a 2007-es nemzetközi városmissziós rendezvénysorozat gyümölcse, melyet az Ars Sacra Alapítvány szervez. A fesztivál minden év szeptember harmadik hétvégéjén kezdődik, a Kulturális Örökség Napjaival együttműködve. Célja a különböző művészeti ágakban felszínre hozni és népszerűsíteni a szakralitást, felmutatni a zsidó-keresztény kultúrában rejlő remény jeleit, rávilágítani a Szépre, Jóra, Igazra, a művészet minden ágának bevonásával. Az Ars Sacra Fesztiválhoz az ország legnagyobb múzeumai, kiállítóhelyei, galériái, színházai, templomai, kulturális központjai, egyházművészeti gyűjteményei csatlakoztak – olvasható a múzeum honlapján.


A fesztiválra olyan új vagy már meglévő programmal lehet jelentkezni, amely a fesztivál idején (akár egy rövid ideig is) ingyenesen látogatható. A Munkácsy Mihály Múzeum rendhagyó szakrális utazásra várta az érdeklődőket: Harangozó Imre néprajzkutató Csillagok között fényességes csillag – Hagyományaink Szent László királya című előadására az épület kamaratermében került sor.

 

Harangozó Imre az előadással kapcsolatban elmondta, hogy a Szent László-kultuszról volt szó a magyar népi hagyományokban. A magyaroknál teljesen mást jelentettek a szentelő hősök, mint a környező népek kultúráiban – az ő esetükben Istenről volt szó, míg nálunk a királyokról, azokról az emberekről, akik a nép gyermekei voltak és nagy tetteket vittek véghez. Szent László pedig képes volt egyesíteni a régit és az újat, a Szent István előtti ősi hagyományokat és az új keresztény eszméket, ráadásul ütközés nélkül. Ez a kettősség a mai világra is nagyon jellemző. A fesztivál ideje alatt látogatható Harangozó Imre Szent László királyhoz kapcsolódó tárlata is.


A Munkácsy Mihály Múzeum rendhagyó szakrális utazásra várta az érdeklődőket

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.