2019. március 23., szombat
Emőke

Külföld

Már nem veszélyes a vasárnap leomlott svájci Trift-gleccser

Már nem veszélyes a svájci Wallis kantonban elterülő Trift-gleccser: a vasárnapi jégomlás után hétfőre virradóra leszakadt róla az utolsó ingatag tömb is, az omlás nem okozott károkat.

A gleccser radarfelügyeletének véget lehet vetni, néhány kamera azonban a helyszínen marad, hogy továbbra is megfigyelje a jégfolyam változásait.


A Trift-gleccser a következő években nem okoz gondot – közölte hétfőn Pascal Stoebener, Wallis kanton katasztrófavédelmi vezetője. Elmondta azt is, hogy a Triftet a jövőben ugyanúgy szemmel tartják, mint a kanton további 80 gleccserét, amelyek veszélyessé válhatnak.

A Trift-gleccsert régóta megfigyelés alatt tartják. Miután észlelték a törés első jeleit, a zürichi Műszaki Egyetem (ETHZ) szakemberei a múlt héten radarokat szereltek fel a helyszínen. A műszer azt mutatta, hogy a Trift-gleccser nyelvének mozgása sebesebb lett.


Szombaton a gleccser mozgása tovább gyorsult, a gleccserjég omlása a szakemberek számításai szerint veszélyeztette Saas-Grundot, amely közvetlenül az alpesi ország déli részén húzódó gleccser alatt terül el. A falu mintegy 220 lakosát ezért kitelepítették és lezárták a közkedvelt kiránduló és hegymászó útvonalakat.

A jéglavina azonban nem érintette a települést, így a lakosok már vasárnap visszatérhettek otthonaikba.

A Trift-gleccsert 2014 októbere óta tartják megfigyelés alatt a szakemberek, akkor a térséget három hétre lezárták a jégomlás veszélye miatt. Azóta azonban hidegebb volt a térségben, a gleccser stabilizálódott, nem jelentetett veszélyt.

Augusztus elején egy hatalmas kőomlás lavinát indított el a Svájci Alpokban, Bondo közelében nyolc hegymászó halálát okozva.

Az elmúlt 30 évben az Alpok térsége jelentősen melegedett, a jégtakaró 1850 óta 54 százalékkal csökkent. Az ETH-n működő gleccserfigyelő világszolgálat kutatása szerint a gleccserek jégvastagsága évente 0,5-1 méterrel csökken, ami körülbelül 2-3-szor akkora, mint a 20. századi átlag.

Kapcsolódó Cikkek