EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Extra

Mata Ricsi idősebb rajongójához költözött?

Több mint egy hónapja elhagyta az igrici családi házat a gyámhatóság engedélyével az egyik tehetségkutatóban feltűnt 16 éves énekes, Mata Ricsi. A fiú családja nagyon elkeseredett és csalódott a történtek miatt, azt gondolják, Ricsi szerelembe esett, ezért nem mérlegel józanul, de tárt karokkal várják haza.

– Nagyon fáj erről beszélni, de szeretném, ha mindenki megtudná az igazságot – kezdte a Lokálnak Mata Ricsi édesapja, Ernő igrici otthonukban, ahol jelenleg heten élnek. Az egész család összegyűlt, hogy elmeséljék lapunknak, mi vezetett odáig, hogy Ricsi az egyik rajongó családhoz költözzön. A fiatal maga ment be a gyámhatósághoz, hogy kérvényezze a szülői lakóhelyének elhagyását, erre pedig – mivel elmúlt 16 éves – lehetősége is volt. A gyámhatóság megalapozottnak találta a kérést és engedélyezte, hogy Ricsi elköltözzön. Az indoklás azonban meglepő volt:
„Elsősorban az éneklésre szeretne koncentrálni, de egy év alatt nem történt előrelépés az énekesi karrierje terén. Énektanárhoz szeretne járni, mely elengedhetetlenül szükséges az énekesi pályán maradáshoz, mindez a jelenlegi környezetében nem biztosított” – olvasható a határozatban. A család azonban úgy tudja, Ricsi arról is beszélt a gyámhatóságnak, hogy éhezett és sokszor fázott is igrici házukban.
– Ricsi kérvényezte a gyámhatóságtól, hogy elmehessen tőlünk. Egy rajongó családhoz költözött, amely jobb körülmények között él, mint mi. A család egyik tagja egy 22 éves lány, akibe Ricsi nagyon szerelmes. Együtt is vannak, de nem vállalják fel a kapcsolatot. A lány többször nálunk is aludt. Azt gondolom, ő befolyásolta és a többi fanatikus rajongója. Szeretem a gyerekem, de ismerem, én neveltem, négy összefüggő mondatot nem tud elmondani. De a gyámhatóságnak arról beszélt, hogy a karrierje nem halad, éhezik és fázik. Van, hogy megszorul az ember, nem mindig kerülhet töltött káposzta az asztalra, volt, hogy csak szendvicset evett vagy bundás kenyeret, de az kizárt dolog, hogy napokon keresztül ne evett volna. Előfordult, hogy csak délután gyújtottunk be, de ha a gyerekek fáztak, akkor korábban. A rajongók azzal is meggyanúsítottak, hogy elköltöttük Ricsi pénzét és hogy neki nincs költőpénze, pedig előfordult, hogy 40-50 ezer forint volt a zsebében. Felújítottuk a lakást, több dolgot vásároltunk, és a rajongók is segítettek, de sokan inkább csak beleszólni akartak az életünkbe… Ha egy dolgot tehetnék, akkor az lenne, hogy ezt a fanatikus rajongó csoportot – amelyek között van az a család is, ahova Ricsi költözött – soha nem engedem magunkhoz ennyire közel – magyarázta Ernő, akit arról is kérdeztünk, mi igaz abból, hogy sokszor agresszívan viselkedik.
 – Heves vagyok. Van, hogy ordibálok, kiállok az igazamért és a családomért. De soha nem bántottam egyetlen ujjal sem Ricsit, sőt a többi gyerekemet sem. A nagyfiamnak, Ernőnek egyszer adtam egy pofont, de soha semmi más nem történt – mondta Ernő, miközben felesége, Szilvi teljesen összetörve hallgatta a beszélgetést.
– Nem engedtem el Ricsit, mindig féltettem. Nekem meghalt három gyerekem, és talán túlzottan aggódom, de ez nem lehet ok arra, hogy elmenjen tőlünk… Bár most nincs állandó munkahelyünk, alkalmi munkákból élünk, de az egész család mindent megtett azért, hogy Ricsinek beinduljon a karrierje. Csúsztam-másztam négyezer forintért is, a nagyfiam és a férjem pedig Egerbe mentek dolgozni, hogy legyen pénz legalább elvinni a válogatókra. Mindenki azon dolgozott, hogy neki sikerüljön kiemelkednie, hisz óriási tehetség. Nagyon szeretjük és tárt karokkal várjuk haza, de ezt erőszakkal nem lehet elérni. Neki kell úgy döntenie, hogy hazajön. Legutóbb két hete járt nálunk, akart pénzt adni, de nem fogadtuk el – tette hozzá Szilvia, miközben könnyeivel küszködött. Ricsi testvére, Ernő talán a legindulatosabb a történtek miatt. A 22 éves fiatal férfi hamarosan édesapa lesz, napokon belül megszülethet a kislánya, Stella.
 – Úgy terveztem, hogy ő lesz a kislányom keresztapja, de amikor elment, azt mondtam, hogy már nem a testvérem. Nagyon dühös voltam és vagyok is még rá, de szeretem és én is örülnék, ha végre hazaköltözne – mondta a testvér. Kerestük azt a családot is, amelynél Ricsi végül otthonra talált, de nem akartak nyilatkozni.

Fontos, hogy a fiatal mit akar

– A szülői ház elhagyásának leggyakoribb indoka az, hogy a gyermek továbbtanulása vagy munkavállalása jobban biztosított a lakó- vagy tartózkodási helyétől eltérő helyen – kezdte lapunknak dr. Sztanó Judit ügyvéd, akit általánosságban kérdeztünk.
– Az új Ptk. hatálybalépésével a gyámhatóság már nem azt vizsgálja, hogy a szülői ház elhagyása a gyermek érdekében áll-e, hanem azt, hogy az a gyermek érdekeivel nem ellentétes-e. A gyermek véleménye tehát fokozottabban előtérbe kerül. Erre a jelenlegi szabályozás alapján a 16. életévét betöltött gyermeknek akkor is joga van, ha a szülei nem egyeznek bele. Garanciális szabály ugyanakkor, hogy ehhez a gyámhatóság hozzájárulása szükséges – tette hozzá.

Kapcsolódó Cikkek