2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Eger

Meg kell ismernünk a közös múltat

Az első világháború nemzeti sorskérdéseket érint, hatása és következményei a mai napig hatnak életünkre – jelentette ki Nyitrai Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum Többes számban – Az I. világháború mindennapjai és a háborús napok valósága című tárlatának egri bemutatása kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térsége országgyűlési képviselője elmondta: a különleges kiállítás folytatja azt a szándékot, hogy minél több egri és Heves megyei kulturális értéket mutassunk be a fővárosban és hazánkban, ugyanakkor hozzánk is eljussanak hazánk történelmi és művészi kincsei, attrakciói. A szeptember 16. és 21. között megtekinthető tárlat, amelyet a város közepén, a Dobó téren építenek föl, jól illeszkedik az említett célhoz.


A rendhagyó vándorkiállítás szélesíti majd az egriek és a Heves megyeiek ismereteit az I. világháború történéseivel s főként mindennapi életével kapcsolatban. Mindezt minden magyarnak meg kell ismernie, hiszen az első világháború nemzeti sorskérdéseket érint, hatása és következményei a mai napig hatnak életünkre, gondoljunk csak a határon túl élő honfitársainkra és helyzetükre – tette hozzá.

Berényi Marianna, a Magyar Nemzeti Múzeum kommunikációs vezetője, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Császtvay Tünde a kiállítás főkurátora és Martonné Adler Ildikó, Eger alpolgármestere

Külön öröm számunkra – folytatta –, hogy Székesfehérvár után (ahol 5 nap alatt 35 ezren látogatták meg a bemutatót) Egerben állítják fel a gömbsátrat, amely gazdag anyagával igazi szenzációja lesz a városnak. A gömbsátor korábban – akkor még más tartalommal – fővárosi helyszínen is járt: a Szigeten például mintegy 130 ezer fiatal látta.


Nyitrai Zsolt kifejtette, reméli, hogy Egerben is minél több fiatal és diák nézi meg az egyedülálló tárlatot.

Császtvay Tünde, a kiállítás fő kurátora arról beszélt, hogy ez a bemutató azért is fontos, mert az ország első számú múzeumaként lehetőségük nyílik értékeiket a közönség elé tárni itthon és külföldön egyaránt. Így sok olyan kisebb közösséghez is eljuthatnak, amely másképp nem keresné fel intézményüket.

A tárlat a Dobó téren felállított gömbsátorban látható még a héten

Berényi Marianna, a múzeum kommunikációs főosztályvezetője azt hangsúlyozta, hogy ez a kezdeményezés egy „tömegkiállítás”, amely minden korcsoportot és sokféle érdeklődésű embert vonz, hiszen az igazi mindennapi életet mutatja be ugyanúgy a fronton, mint a hátországban. A tárlat interaktív, mindenki magára öltheti például azt a korabeli háborús menetfelszerelést, amely 25-30 kilót nyom.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.