2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Egyéb Veszprém

Megépülhet a 8-ast és a 82-est összekötő út

Egy a múlt héten megjelent kormányhatározat visszaemelte a tervezett útépítések közé a 8-as és 82-es utak összekötő szakaszát és az Aranyos-völgyi hidat. A döntést szerdán jelentette be Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter, a Fidesz választókerületi elnöke.

A 8-as és a 82-es utakat összekötő új szakasz a Veszprém Arénánál létrejövő új veszprémi sportnegyed közlekedését hivatott megoldani. Mint azt sokan megtapasztalhatták, egy-egy komolyabb kézilabda-mérkőzés idején nemcsak a csarnok és a környező bevásárlóközpontok parkolói telnek meg, hanem a 82-es út mentén – gyakran szabálytalanul is – rengeteg autó parkol. A meccsek előtt és után pedig valósággal megbénul a közlekedés az érintett szakaszon, aminek legfőbb oka, hogy az Aréna parkolójának mindössze egy bejárata van.


Ovádi Péter és Porga Gyula szerint jó ütemben halad a Modern Városok Program megvalósulása (fotó: Domján Attila)

Az új útszakasz, ami egymilliárd forintból jöhet létre, nemcsak abban enyhíti majd a közlekedési nehézségeket, hogy közvetlen csatlakozást biztosít a nyolcas úttal, hanem a 82-es útra is több kijáraton lehet majd kihajtani. A terület járműforgalma pedig még tovább nő, ha az uszoda és a jégcsarnok is megépül.

Ha elkészül az összekötő út, jelentősen csökkenhet a 82-es terhelése  rendezvények idején (fotó: Domján Attila)

Az előzetes terveken látható, hogy az új útszakasz körforgalommal csatlakozik majd a Külső-Kádártai úton található Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet előtti csomópontba: ennek a kereszteződésnek a biztonságosabbá tételét is többször kérték már a bedevölgyi lakosok. A tervek szerint az új út egy már meglévő mezőgazdasági földút nyomvonalán futna.


Ami a belső körgyűrű hiányzó szakaszát illeti: a Pápai út és a Kistó utca közötti rész tervei már elkészültek, az elképzelések szerint még az idén kiírják a közbeszerzést, és így tavasszal megkezdődhet az útépítés. A Kistó utca és a Jutasi út közötti – a leendő völgyhidat is magában foglaló – szakaszt még meg kell terveztetni, illetve a már meglévő terveket frissíteni kell.

A sportnegyed tervezett közlekedési hálózata

A Modern Városok Programban az év hátralevő hónapjai további fejleményeket is hozhatnak. A kormány elé kerülnek a Veszprém Aréna bővítésének tervei, az aranyos-völgyi tudáspark tanulmánya, valamint a jégcsarnok építését is kormányhatározattal erősíthetik meg.

Előrehaladott állapotban van az uszoda ügye: az építkezés tavasszal kezdődhet meg, ahogy várhatóan az állatkert fejes-völgyi területének fejlesztése is ezekben a hónapokban indulhat. A Petőfi Színház rekonstrukciója a jövő nyáron kezdődik, a társulat a következő szezonban már az ideiglenes helyén, az egykori Dimitrov művelődési házban játszik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.