2020. május 29., péntek
Magdolna

Belföld

Megerősödött a magyar rendőrség

Négyezerrel több rendőr óvja ma a közbiztonságot hazánkban, mint 2010-ben, és a kormányzat további 3000 fővel bővíti az állományt. Ráadásul nemcsak többen vannak a rendfenntartók, de megbecsültebbek, rátermettebbek is, így a szakértő szerint nem meglepő, hogy a közterületi bűncselekmények száma 53,8 százalékkal csökkent 2010 óta.

Még véget sem ért a kormányzat legutóbbi döntése nyomán megkezdett létszámbővítés a rendőrségnél, máris látványosak az eredmények. A statisztikai adatok szerint a szocialista–liberális kormányzatok utolsó regnálása óta eltelt hét esztendőben 53,8 százalékkal csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, míg a lakosság szubjektív biztonságérzetét befolyásoló kiemelt bűncselekmények száma 46,7 százalékkal csökkent 2010 óta.


A rendőri jelenlét fokozza a figyelmet és a biztonság érzésért is
Fotó: Marcali Gábor

– Egyáltalán nem mindegy, hogy egy rendvédelmi szerv hány emberrel és milyen eszközökkel látja el a feladatát – mondta lapunknak Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő, aki azt is hangsúlyozta, hogy a bűnüldözők feladatellátását a kormányzat politikai szándékai is segítik. – Mivel a kormányzat kiemelt célként tűzte ki a rendőrök elé az illegális migráció és a drogkereskedelem elleni küzdelmet, az ahhoz szükséges jogszabályi hátteret is megteremtette, ami nélkül egyetlen rendőr sem lenne képes eredményes munkát végezni. Nemrég jártam Barcelonában, ahol az illegális migránsok nyíltan árulták a drogot az utcán. Ha ezzel hasonlítjuk össze a hazai közbiztonsági helyzetet, ég és föld a különbség – hangsúlyozta a szakember.

Kiss Tivadar törzsőrmester (b.) és Farkas Péter őrmester (j.) türelmének és kitartásának köszönheti a sikert
Fotó: Marcali Gábor

Jelenleg 3500 fővel nagyobb a tiszthelyettesi állomány, mint 2010 előtt, és 600 fővel többen teljesítenek szolgálatot a határvédelemben. Vagyis a most folyamatban lévő 3000 fős bővítés végére a rendőri állomány a hét évvel ezelőttihez képest 7100 fővel erősödik. Ma már Magyarország minden településének van körzeti megbízottja. Sőt: az Orbán-kormány működése alatt 18 új rendőrőrs nyílt országszerte, és 6170 szolgálati jármű került a testülethez. A rendőrségi állomány képzettségi szintje és megelégedettsége is hozzájárul a közbiztonság javulásához.


A macedón-görög határszakaszra szolgálatteljesítésre utazó magyar rendőri kontingens tagjai Budapesten. 2016.07.25 Fotó: Csudai Sándor
rendőr, rendőrség, határ, menekült krízis

– Korábban sokszor láttam tutyimutyin intézkedő zsarukat Magyarországon, ma már jól képzett, intelligens, idegen nyelveket beszélő, intézkedésre kész rendőrök hagyják el az iskolákat – sorolta az egykori német kommandós Spöttle, aki szerint ehhez az is kellett, hogy emelkedjen a zsaruk fizetése. – A rendőröket Németországban sem fizetik túl, ez sajnos világszerte negatív jelenség, de ha most megnézzük egy magyar és egy német kolléga fizetési papírját, nagyjából 60-80 eurós különbséget találunk.

Ezt statisztikai adatok is alátámasztják: 2016–2018 között átlagosan 50 százalékkal növekedett a rendőrök fizetése. Míg 2010-ben egy tiszti beosztású nyomozótiszt tízévnyi szolgálat után 302 ezer forintot keresett, ma 438 ezer forintot kap havonta, egy ötéves szolgálati viszonnyal rendelkező, érettségizett járőrvezetőnek pedig 205 ezerről 297 ezer forintra emelkedett az illetménye. Jövőre ráadásul további 22 milliárdos többlettámogatással számolhat a rendőrség, amelyből 5 milliárd jut a rendőrautók cseréjére és a határvédelmi rendszer fejlesztésére.

 

 

Kevesebb halálos baleset, magasabb bizalmi index

A technikai fejlesztések, elsősorban a szupertraffipaxok bevezetése miatt a közlekedés biztonsága is sokat javult. 2010-ben a halálos balesetek száma 649 volt, ami 2016-ra 556-ra csökkent. Eközben  a lakosság rendőrséggel szemben bizalmi indexe a 2010-es 65 százalékról 78,5 százalékra nőtt.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya megbízásából.

Kapcsolódó Cikkek